Itt vagy: » Hírek » Fejlesztések, sporttámogatások, turizmus - Ülésezett a megyei tanács

Fejlesztések, sporttámogatások, turizmus - Ülésezett a megyei tanács

2020. szeptember 20., vasárnap

A 2016-2020 közötti mandátum utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa. Napirenden több fontos intézményt érintő költségvetésmódosítás szerepelt, illetve a kommandói kisvasút felújításához tervezett pályázatok előkészítéséről és sporttámogatásokról is döntöttek.

A 2016-2020 közötti mandátum utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa. Napirenden több fontos intézményt érintő költségvetésmódosítás szerepelt, illetve a kommandói kisvasút felújításához tervezett pályázatok előkészítéséről és sporttámogatásokról is döntöttek.

Két, a kormánytól kapott nagyobb összeget foglaltak be a megye a költségvetésébe: a megyei gyermekvédelmi és szociális rendszer számára 618 ezer lejt utaltak, a júliusi esőzések miatt megrongálódott, a Vadas-tetőn átvezető 121-es megyei út javítására 771 ezer lej kapott Kovászna megye – ismertette Tamás Sándor tanácselnök. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetése 786 ezer lejjel nőtt, az összeg a biztosítóházzal kötött szerződés alapján került kifizetésre.

A tanácsülés fontos témája volt a sporttevékenységek támogatások kérdése. Hamarosan kezdődik a sportévad, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely önkormányzataival egyeztetve született meg az a döntés, hogy a jégkorong, a labdarúgás és a kosárlabda kiemelt támogatást kap a megyei önkormányzattól is. A Sepsi-SIC Sportklub számára 2,96 millió lejt biztosítanak a 2020-2021-es sportévad idején, hogy hazai és nemzetközi versenyeken vegyen részt a következő sportágakban: kosárlabda, asztalitenisz, kerékpár, küzdősportok és kézilabda. Ugyanakkor a teljesítménysportra vonatkozó program költségvetését a 2020-2021-es sportévadra megemelték. A sporttörvény alapján a Kézdivásárhelyi KSE Sportklub Egyesület kosárlabda szakosztályát 700 ezer lejjel, a Sepsi OSK Sportegyesületet 150 ezer lejjel, a Királypingvinek Jégkorong Sportklub Egyesületet 100 ezer lejjel támogatják.

Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna város önkormányzata az év elején megvásárolta a Kommandó-Kovászna közötti kisvasutat és a siklót. „A célunk az, hogy felújítsuk és a turisztikai körforgásba visszahozzuk ezt a páratlan ipartörténeti műemléket. Keressük a pályázati lehetőségeket, ehhez pedig előbb a felújításához szükséges műszaki dokumentációt kell elkészíttetni, amelyre ugyancsak uniós forrást szeretnénk lehívni” – mondta el Tamás Sándor.

Az új tüdőkórház építése kapcsán is újabb előrelépés történt, a megyei tanács határozatot hozott arról, hogy átadja az Országos Befektetési Társaságnak a beruházás területét. 

Tamás Sándor az utolsó tanácsülés alkalmával megköszönte a testület munkáját, elismerően szólva, hogy a tanácsosok pártállástól függetlenül mindig támogatták a megyefejlesztési terveket.

Hírek