Itt vagy: » A megyéről » A megye települései » Feldoboly

Feldoboly

2010. május 20., csütörtök

Háromszéken két Doboly nevű település van. A megye többi Alsó- és Felső- vagy Kis- és Nagy- előtaggal megkülönböztetett egynevű településeivel ellentétben Aldoboly és Feldoboly nem két egymással szomszédos falu, hanem előbbi Sepsiszék délnyugati peremén az Olt völgyében, utóbbi a Nagyborosnyót Zágonnal összekötő úttól jobbra, a Telekhegy aljában fekszik. A falu fölé magasodó hegy oldalát borító fenyvest a magyar honfoglalás (896) ezeréves évfordulója alkalmából ültették. Feldoboly kiváló gyümölcstermő helye a megyének.

Református temploma kívülről méreteiben és formáiban egyaránt szerény, de belseje egyedülállóan gazdag, változatos. Az 1768 és 1808 között készült berendezési tárgyak a népies stíluson belül különféle változatokat képviselnek.
Mennyezetét kettős vonalú, egymásba fonódó, kör és hegyes csúcstagokból, hajlított és profilozott fából képzett álstukkó díszíti.
Két refomátus püspököt is adott a falu Erdélynek. Borosnyai Lukács János (1694--1760) 1749-től, Bodola János (1754--1836) 1815-től töltötte be ezt a tisztséget.
 

Hírek