Itt vagy: » Hírek » Felújított óvoda Baróton és Málnásfürdőn - Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében

Felújított óvoda Baróton és Málnásfürdőn - Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében

2019. november 20., szerda

Szilárd oktatási rendszerrel a magyar identitást meg tudjuk őrizni, meg tudjuk erősíteni, fogalmazott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Háromszéken, ahol részt vett a magyar kormány támogatásával felújított baróti Cimbora és a málnásfürdői óvoda átadóján.

Szilárd oktatási rendszerrel a magyar identitást meg tudjuk őrizni, meg tudjuk erősíteni, fogalmazott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Háromszéken, ahol részt vett a magyar kormány támogatásával felújított baróti Cimbora és a málnásfürdői óvoda átadóján.

Magyarországon és a Kárpát-medencében teljesen párhuzamosan haladnak az óvodafelújítások, a Kárpát-medencében 700 óvodát korszerűsítenek és 110 új létesítményt adnak át az óvodafejlesztési program keretében, tájékoztatott az államtitkár. A magyar kormány erdélyi stratégiai partnerei a történelmi egyházak és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, ez utóbbinak közel hatmilliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésére.

Példátlan mértékű támogatásnak nevezte az óvodafejlesztési programot az átadón jelenlevő Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke, aki fontosnak tartja a szakmai fejlesztést is a fizikai építés mellett.

Háromszéken a megyei önkormányzat évekkel ezelőtt helyi fejlesztési programokat indított, amelynek keretéből 15-150 ezer lejes támogatást hívhatnak le a települések oktatási intézmények korszerűsítésére, ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Sajnos a román államnak nincs ilyen átfogó óvodafejlesztési programja, holott száz éve Romániában adózunk, tehát infrastrukturális beruházásokért először Bukaresthez fordulnánk. Ezért is különösen értékes, szívhez is szól a magyar állam jelentős támogatása. Magyarországnak 2010 óta olyan kormánya van, amelyhez örömmel lehet fordulni, mert meghallják és támogatják elképzeléseinket” – köszönte a hathatós magyar támogatást a tanácselnök, aki beszélt a gazdaságfejlesztési és egyéb területeken megpályázható magyarországi források fontosságáról is.  

A málnásfürdői óvodába nyolc gyerek jár, nagyon hamar megszokták az új környezetet, belakták a termet, válaszolt kérdésünkre Baló Adél óvónő, aki büszkén sorolta, hogy az új bútorok mellett interaktív táblával, konyhasarokkal, barkácssarokkal és számos egyéb fejlesztő játékkal is felszerelték az új termet. A málnásfürdői óvodásoknak nemcsak új termet, de új mellékhelyiséget is építettek, valamint az udvart is rendezték és játszóteret alakítottak ki. Baróton a Cimbora Napköziotthonban felújították a tetőszerkezetet, nyílászárókat cseréltek és szigeteltek, hét csoportban 178 gyerek jár. 

Kovászna megyében kilenc létesítmény újul meg a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásával, ennek része a baróti és a málnásfürdői óvoda is, de korábban a kökösi új óvoda befejezését, felszerelését is támogatta a magyar állam. A szerdai avatókon részt vett Kiss Imre főtanfelügyelő, Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Tóth László főkonzul, Lázár Kis Barna, Barót polgármestere, Szotyori Angéla, Málnás község polgármestere is.

Hírek