Itt vagy: » Hírek » Fókuszban a hegyvidék

Fókuszban a hegyvidék

2022. május 17., kedd

Sepsiszentgyörgyön alakult meg kedden a Kárpát-kanyar hegyvidéki munkacsoport, amely Kovászna, Vrancea, Buzău, Prahova és Brassó megye 158 közigazgatási egységét fogja össze. A hegyvidékre vonatkozó törvénykezés alapján országosan 9 ilyen konzultatív munkacsoportot hoznak létre, Háromszéken a harmadik testület alakult meg.

Kovászna megye nagyrésze hegyvidéknek számít. Ehhez a munkacsoporthoz 38 közigazgatási egység tartozik. A hegyvidéki lét egyszerre jelent kihívást és lehetőséget. Legfontosabb, hogy növelni tudjuk a vidéki élet minőségét, vonzóvá tegyük falvainkat. A megyei önkormányzat erre kiemelten figyel, számos olyan infrastrukturális és közösségfejlesztő programunk van, amely ezt a célkitűzésünket szolgálja, ugyanakkor minden olyan lehetőségnek örvendünk, amellyel gazdagítani tudjuk a vidéket” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki részt vett az alakuló ülésen.

Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke hozzátette: nemcsak problémákra keresnek megoldást, hanem a vidék gazdaságát is fejleszteni szeretnék.

Az öt megye képviselőit köszöntötte Aurel Simion, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára is, aki a hegyvidéki besorolás lehetőségeiről beszélt, arra ösztönözve a jelenlevőket, hogy minél nagyobb mértékben használják ki és fordítsák javukra.
 

Romániában kilenc ilyen munkacsoportot alakítunk meg, majd ezt követően alakul meg az országos hegyvidéki tanács. Ezeknek a konzultatív testületeknek az a szerepük, hogy felmérjék az adott térség gondjait, beazonosítsák a közösség igényeit, és ami a legfontosabb, hogy megoldásokat találjanak a felmerülő problémákra. A cél az, hogy növeljük a hegyvidéken élő lakosság életszínvonalát” – mondta el Veronica Țaran Baciu, az Országos Hegyvidéki Ügynökség vezérigazgatója.

A munkacsoport alakuló ülésén elfogadták az alapszabályzatot, megválasztották a vezetőséget is, az elnöki tisztséget Leonid Moscviciov, a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ igazgatója tölti be, alelnök Constantin Cristea, Buzău megye alprefektusa.

Hírek