Itt vagy: » Hírek » Folytatódnak a fejlesztések

Folytatódnak a fejlesztések

2022. szeptember 29., csütörtök

A megyei kórház költségvetésének módosításáról, megyei utak korszerűsítéséről, bicikliút és lakásotthonok építéséről döntött Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki ülésén.

A koronavírus miatt immár a harmadik éve, hogy költségvetésünk középpontjában az egészségügy fejlesztése áll. Ez alkalommal a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését növeltük 391 ezer lejjel, ennek nagyrésze az egészségügyi biztosítóház kötött szerződésekből származik, 9,5 ezer lej pedig támogatásokból, Az összeget étkezési hozzájárulás biztosítására és orvosi felszerelések beszerzésére fogják felhasználni. Újabb 50 ezer lej pedig egy uniós pályázathoz szükséges” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A tanácsülésen három megyei út korszerűsítésével kapcsolatosan fogadtak el határozatokat, a beruházásokat az Anghel Saligny-programból és a megyei önkormányzat költségvetéséből finanszírozzák.

Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig tartó 1,7 km-es útszakasz (DJ113) felújítására és a 40 méteres híd újjáépítésére kerül sor, a munkálat összértéke 14,8 millió lej, ebből 9,93 milliót a fejlesztési minisztérium áll, a fennmaradó részt Kovászna Megye Tanácsa biztosítja.

A Kőröspatakon áthaladó DJ121A megyei út egy része makadámút, most egy 2,35 km-es útszakaszt modernizálnak, a beruházás összértéke 9,4 millió lej, amelyből 8,54 milliót a kormányprogramból finanszíroznak, a többit a megyei önkormányzat teszi ki.

Az Angyalos és a vasúti átjáró közötti, 800 méteres útszakasz (DJ121E) korszerűsítési munkálatainak nagyrészét ugyancsak az Anghel Saligny-programból finanszírozzák, az összérték 3,7 millió lej, amelyből 2,45 millió lejt biztosít a kormány, a fennmaradó részt a megyei tanács fedezi.

A tanácsülésen a beruházások általános költségvetését és az önrészre vonatkozó határozatokat fogadták el, mindeközben zajlik a közbeszerzés a munkálatok tervezésére, kivitelezésére.

Kovászna Megye Tanácsa Sepsi Track néven kezdeményezte az első nagyszabású, különálló bicikliutat Háromszéken, amely Sepsibükszádot fogja összekötni Réttyel, áthaladva Mikóújfalun, Málnáson, Málnásfürdőn, Bodokon, Gidófalván és Sepsiszentgyörgyön. A csütörtöki tanácsülésen jóváhagyták a beruházás tervezésének tárgykörét.

Olyan különálló, 46,2 km hosszú bicikliutat tervezünk, amely biztonságos terepet kínál kicsiknek és nagyoknak. Az elmúlt időszakban jómagam is bejártam ezeket a nyomvonalakat, a bicikliút olyan tájakat mutat meg a kerékpárosoknak, amelyeket eddig az autóból közlekedve nem igen láthattunk. Hosszú út áll még előttünk, mindent meg fogunk tenni azért, hogy egy jóminőségű, összefüggő kerékpárutat adhassunk át a háromszékieknek” – részletezte Jakab István Barna alelnök, kiemelve, hogy ez az első lépése a folyamatnak. A tervezés, megvalósítási tanulmány saját költségvetésből finanszírozzák, majd a kivitelezéshez pályázati forrást keresnek.

A Kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezési Központ átszervezése nyomán a SERA Románia Alapítvány támogatásával újabb két lakásotthont építenek, Kézdivásárhelyen és Gelencén. A családi típusi otthonok 12 férőhelyesek. „Jó a tapasztalatunk az alapítvánnyal, több mint két évtizedes együttműködésünk során számos programunkat és beruházás létrejöttét támogatták. A két lakásotthon felépítése 700 ezer euróba kerül, ebből 500 ezret vállal az alapítvány, a fennmaradó részt a megyei önkormányzatnak kell biztosítania” – tájékoztatott Tamás Sándor tanácselnök.

Az IT Plus Egyesülettel és Sepsiszentgyörgy önkormányzatával közösen indul útjára a Humán Erőforrás fejlesztése az informatika területén című együttműködés. „A program célja, hogy az informatika területén megfelelően felkészült, naprakész tudással rendelkező szakembereket biztosítsunk Háromszéken. Egy olyan másfél éves informatikai, egyetem utáni, posztgraduális képzésről beszélünk, ahová bármilyen alapképzést végzett háromszéki fiatal jelentkezését várjuk. A program három évig fog tartani, amelyhez a Babeș-Bolyai Tudományegyetem matematika és informatika tanárai biztosítják a szaktudást. Az idei évben 25 ingyenes hely áll majd a háromszékiek rendelkezésére” – ismertette Jakab István Barna alelnök.
 

A hároméves program költségvetése összesen 140 ezer lej, amelyből Kovászna Megye Tanácsa 70 ezer lejt vállalt magára, ebből idén 30 ezer lejt biztosítanak.

 

Hírek