Itt vagy: » Hírek » Gyarapodó, gazdálkodó önkormányzat

Gyarapodó, gazdálkodó önkormányzat

2021. május 27., csütörtök

A megyei fejlesztésekhez, az egészségügyi rendszer bővítéséhez kapcsolódtak a legfontosabb napirendi pontok a csütörtöki, online tartott tanácsülésen. Ez alkalommal Kovászna Megye Tanácsa elfogadta az elnöki jelentést is, amely a megyei önkormányzat tavalyi évi működését foglalja össze.

Kovászna Megye Tanácsa 2020-as év során 21 alkalommal ülésezett, 182 határozatot fogadott el, ugyanakkor 277 elnöki rendelet adtak ki, 577 urbanisztikai bizonylatot és 285 építkezési engedélyt bocsátottak ki, ismertetett néhány sarokszámot Tamás Sándor tanácselnök az éves jelentésből.

Tavaly négy tétellel gyarapodott a megye közvagyona, 2020-ban vette át a megyei önkormányzat Kézdivásárhelyen az Achim András utcai óvodát és a Szabadság utcai kazánházat, ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön a múzeumkert bővítéséhez vettünk át területet, valamint ugyancsak tavaly került megyei és városi önkormányzati tulajdonba a Kovászna-Kommandó kisvasút és a hozzá tartozó ingatlanegyüttes. Kovászna Megye Tanácsa nyolc nagy uniós pályázatot indított, illetve bonyolított a tavalyi évben, míg a Háromszéki Települések Modernizációs Programja keretében fontos vidéki beruházások történtek. A program költségvetése 2021-ben 1,73 millió lej volt, míg sporttámogatásokra 3,8 millió lejt fordítottunk” – emelte ki az elnök. Tizenkét pályázat volt vidéki kultúrotthonok modernizálására, kilenc projekt vidéki orvosi rendelők korszerűsítésére és városi kórházak támogatására, tizenegy vidéki tanintézmények felszerelésére, modernizálására és volt két pályázat sportbázis, egy pályázat pedig vidéki könyvtár felújítására.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjének bővítését és stroke-központ létesítését, valamint mágneses rezonancia vizsgálati központ kialakítását tervezi a megyei önkormányzat, a tanácsosok a csütörtöki ülésen elfogadták a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. A sepsiszentgyörgyi poliklinika épületszárnyának bővítése nyomán itt végezhetnék a mágneses rezonanciás vizsgálatokat, valamint a neurológiai kabineteket is hozzáférhetőbbé tennék a járóbeteg-rendelésre érkezők számára. A hozzávetőleg 18 millió lejes beruházást kormányzati finanszírozással valósítja meg Kovászna Megye Tanácsa.

Együttműködési szerződést ír alá Kovászna Megye Tanácsa a megyei mentőszolgálattal. „Legfontosabb az emberek egészsége, az egészségügyi rendszerben dolgozók biztonsága. Nem ez az első alkalom, hogy a koronavírus-járvány megelőzésére védőfelszereléseket, fertőtlenítéshez szükséges eszközöket, anyagokat biztosítunk a minisztériumi alárendeltségében levő intézménynek. A most elfogadott együttműködési szerződés értéke 20 ezer lej” – ismertette Tamás Sándor.

Új vashíd épül a Nagyajtát átszelő Ajta patakán, ennek mutatóiról és finanszírozási módozatáról szavaztak a megyei tanácsosok. A jelenlegi hidat lebontják, ideiglenes átkelőt alakítanak ki az autós forgalom számára, ugyanakkor az útkereszteződést is korszerűsítik. A beruházás értéke 9,1 millió lej, ebből 3,6 milliót a megyei tanács biztosít saját költségvetéséből, a fennmaradó részt kormányzati támogatásból finanszírozzák. Ugyancsak közúti infrastruktúrához tartozik, hogy a megyei tanács Gelencének egy 7 km-es megyei útszakaszt adott át, ugyanis a községközponton áthaladó megyei út mentén járdát szeretne kialakítani a helyi önkormányzat, sorolta a tanácselnök.

A költségvetés kiigazítás kapcsán Tamás Sándor elmondta, a bányakitermelési járadék új bevételi forrásként jelenik meg, egy törvénymódosítás nyomán ugyanis a járadék 35 százaléka a megyei önkormányzatokhoz kerül. Kovászna Megye Tanácsa egy 51 ezer lejes tételt foglalt be a költségvetésébe, az összeget egy kitermelési cég utalta át, ugyanakkor most mérik fel, hogy a megyében hány vállalat működtet felszíni kitermelést vagy ásványvíz palackozást.

Idén is 10 ezer lejjel támogatják a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházat, amely az összeget a pályakezdőket bemutató 6. DbutanT színházfesztivál megszervezésére fordítja. Az együttműködési megállapodást most fogadta el a testület.

Kovászna Megye Tanácsa elfogadta Fazakas András Levente lemondását tanácsosi mandátumáról, helyette az RMDSZ fog új személyt nevesíteni.

Hírek