Itt vagy: » Hírek » Gyűjtsünk szelektíven az élhető jövőért

Gyűjtsünk szelektíven az élhető jövőért

2018. november 16., péntek

Kovászna megye, ÖKO közösség címmel indít környezettudatosító kampányt november 16. és december 31. között a megye településein a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület a FEPRA International Rt.-vel közösen. A program környezetünk tisztaságára és megóvására, a helyes szelektív hulladékgyűjtésre kívánja felhívni a megye lakosságának figyelmét.

Kovászna megye, ÖKO közösség címmel indít környezettudatosító kampányt november 16. és december 31. között a megye településein a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület a FEPRA International Rt.-vel közösen. A program környezetünk tisztaságára és megóvására, a helyes szelektív hulladékgyűjtésre kívánja felhívni a megye lakosságának figyelmét.

A témában tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke bemutatójában a Földet érintő, egyik legnagyobb veszélyre hívta fel a figyelmet. „Kovászna Megye Tanácsa és a Hulladékgazdálkodási Egyesület sok energiát és pénzt fektet a népszerűsítő tevékenységbe, médiakampányba azért, hogy a lakosság megértse miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés és a felelős hulladékgazdálkodás. Az eredmények jók, az emberek fogékonyak az üzenetekre, de a munkát folytatni kell, hiszen egyértelművé kell tennünk, hogy a tiszta környezet gazdag vidéket jelent. Mindannyiunk jövőjének legnagyobb ellenségei azok, akik felelőtlenül dobják el a szemetet, nem gondolva arra, hogy ezáltal a saját egészségünket és gyermekeink jövőjét sodorják veszélybe" – hangsúlyozta a tanácselnök.  

„Figyelembe véve a 74-es sürgősségi kormányrendelet előírásait, valamint a közeljövőben megjelenő miniszteri rendeletet, amely a Felelősség Átvállalási Társulások (OTR) szabályozását és működését írja elő, az egyesületünk úgy döntött, hogy a legjobbakkal fog együttműködni” – hangsúlyozta Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója, aki kifejtette „pozitívan reagálva a FEPRA részvénytársaság megkeresésére és anyagi hozzájárulására, egész megyét érintő tudatosító kampányt szervezünk. Ez most egyszeri alkalomra szóló partnerség, de nem zárjuk ki a lehetőségét egy hosszútávú együttműködésnek sem. Megyénkben az integrált hulladékgazdálkodás már egy éve működik, jó eredményekkel büszkélkedhetünk. Partnereinknek komolyságot, gyors reagálást és hiteles, korrekt statisztikákat tudunk biztosítani” 

„Szervezetünk nagy tapasztalattal rendelkezik a csomagolóanyagok és hulladékok menedzsmentjének területén. Az országban 500 céggel dolgozunk, felelősségátvállalással képviseljük és irányítjuk az általuk termelt évi 270.000 tonna csomagolóanyag újrahasznosítását, biztosítjuk eladását. Mindemellett nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatosító kampányokra, hiszen a helyi önkormányzatok és a lakosság hozzájárulása nélkül Románia nem lesz tiszta ország és nem tudja teljesíteni az Európai Unió által előírt célokat. Hasonló kampányban vettünk részt egy másik hulladékgazdálkodási egyesülettel is és elmondhatjuk, hogy két hónap alatt 45 tonna csomagoló anyagot tudtunk szelektíven gyűjteni, így ez a mennyiség nem került a szemétdombokra lerakásra, hanem újrahasznosítottuk mind. Meggyőződésem, hogy a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesülettel is hasonló eredményekről számolhatunk be a jövőben” – nyilatkozta Roxana Șunică, a FEPRA International Rt. marketing és közkapcsolatokért felelős igazgatója.

A hatályos törvények értelmében a köztisztasági vállalatok 2019-től differenciált díjszabást kötelesek alkalmazni azoknál a háztartásoknál, amelyekben figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. Éppen ezért a környezettudatosító kampány során Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón az elkövetkező napokban önkéntesek tájékoztatják a lakosságot a hulladék helyes szelektálásáról, ugyanakkor a megye minden háztartásába eljuttatott szórólapok segítségével hasznos információkat közlünk a szelektív hulladékgyűjtés helyes módjáról.

FEPRA International Rt. Romániában bejegyzett részvénytársaság, amelynek tevékenysége felügyelni, képviselni és irányítani azokat a piaci szereplőket, amelyek termékeikhez olyan csomagolóanyagokat használnak fel, amelyet kötelezően szelektíven kell újrahasznosítás céljából a rendszerbe visszafordítani. Ez a rendszer egy széleskörű felelősségi átvállalás, amellyel Románia az Európai Unió által kitűzött célokat kívánja elérni. Bővebb információk a www.fepra.ro weboldalon találhatók.

Hírek