Itt vagy: » Hírek » Hagyományőrző és hagyományteremtő a Székelyföldi Grafikai Biennále

Hagyományőrző és hagyományteremtő a Székelyföldi Grafikai Biennále

2010. május 19., szerda

Kedden este nyílt meg az I. Székelyföldi Grafikai Biennáléra beküldött alkotások tárlata, majd azt követően díjazták az alkotókat. A hiánypótló versenykiállítás felhívására, a rövid határidő ellenére, összesen 693 alkotás érkezett be 11 országból.

Az első Grafikai Biennále egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő – hangsúlyozta Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, a rendezvény fővédnöke. „Székelyföldön a képzőművészetnek nemcsak hagyománya, de jelene és jövője is van – ezt bizonyítja ez a rendezvény. A képzőművészetnek nincs köze a politikához, mégis voltak olyan román politikusok, akik lemondásomat kérték a biennále miatt, őket nem a művészet, hanem a Székelyföld zavarta. Ez a kiállítás azt is bizonyítja, hogy Székelyföld a művészeten keresztül is meg tudja jeleníteni identitását, és az, hogy más országból is jelentkeztek alkotók, azt is mutatja, hogy a képzőművészet nyelve univerzális, amelynek nem lehet határt szabni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a megnyitón, megígérve: a minisztérium 2012-ben is partnere lesz a Biennálénak. 

„A nyolcvanas, kilencvenes években Sepsiszentgyörgy Románia egyik legfontosabb avantgárd művészeti központja volt, a Baász Imre nevével fémjelzett Medium kiállítások nemcsak az országos, hanem a nemzetközi porondon is kiemelkedő szerepet kaptak. Ezt követően az Etna Alapítvány által szervezett AnnART fesztiválon Európa legfontosabb performance művészeit látta vendégül” – emlékeztetett a Grafikai Biennále megnyitóján Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, aki szerint a mostani szemle méltó Baász Imre szellemi hagyatékához.

Vécsi Nagy Zoltán a zsűri részéről méltatta a grafikai biennálét. Áttörésnek minősítette a szemle székelyföldi megszervezését, hisz végre nem a mi művészeink kellett elmenjenek, hanem hozzánk jöttek külföldi alkotók. Örvendetes, mondta a zsűri tagja, hogy a biennálét nem csak a politikum és a civil szféra támogatta, hanem a vállalkozói réteg, és azon reményét fejezte, hogy a következő kiadás megvalósításában még több vállalkozó vállal majd szerepet.
 
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés a három megye összefogásából született, és bízik a folytatásban. „Barabás Miklós születésének 200. évfordulója jó alkalom arra, hogy lehetőséget teremtsünk a művészeknek a nemes versengésre. Barabás Miklós példája azt mutatja, hogy a nyugati műveltségű Európa határáról, a Kárpátok öléből is el lehet indulni és sikeres művészi karriert befutni, európai mércével mérhető életművet alkotni” – mondta a Hargita megyei önkormányzat elnöke, hozzátéve: számunkra nem valami úri elfoglaltság a művészet, ezen belül a képzőművészet, hanem önkifejezésünk, önértékelésünk egyik eszköze, önbecsülésünk kifejezője.

Szabó Árpád, Maros Megye Tanácsának alelnöke gratulált a biennále sikeréhez, méltatva a közösen szervezett Székelyföld Napok fontosságát.

A Háromszéki Képzőművészetek Évének sikeréről beszélt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a díjátadó gálán, kiemelve, hogy a szakma egy emberként sorakozott fel a kezdeményezés mögé. „A tavalyi nagy sikerű Benedek Elek Emlékév után határoztuk el, hogy minden évben tematikus évet szervezünk, idén a képzőművészet került a középpontba. Ennek része a Székelyföld Napok keretében megszervezett Grafikai Biennále, de hamarosan Gyárfás Jenő festőművész egész alakos szobrát avatjuk fel, és elkészült a Bazársoron kialakított kortárs művészeti kiállítótér, amelyet azonnal birtokba vettek és tartalommal töltöttek meg a fiatal művészek” – hangsúlyozta Tamás Sándor, megköszönve a Hargita és Maros megyei önkormányzat együttműködését a rendezvény megszervezésében.


A megnyitó ünnepség a díjazottak szempontjából is izgalmas nap volt, hisz egészen mostanig nem lehetett tudni a számos minőségi alkotás közül végül kik azok alkotók, akik hazaviszik a szervezők és támogatók által felajánlott díjakat. A Hargita Megye Tanácsa által felajánlott díjat Léstyán Csaba (Csíkszereda) kapta Búvár című alkotásáért, Maros Megye Tanácsa Cristian Opriş (Kolozsvár) Autoportet în întuneric című munkáját díjazta, míg Kovászna Megye Tanácsának díját Daradics Árpád (Budapest) vehette át az Ebédre várok-é vagy talán meg is halok? című alkotásáért. A Biennále fődíját, amelyet a Vegyépszer Zrt. ajánlott fel, Fürjesi Csaba (Budapest) kapta Születés című munkájáért. Tímár Alpár, a Vegyépszer Zrt. romániai vezérigazgatója a díj átadásakor biztosította a szervezőket, hogy két év múlva is számíthatnak a támogatásra. A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ hat különdíjat ajánlott fel, amelyek grafikai műhelytáborba szóló meghívások. Ennek nyertesei: Siklódy Ferenc (Csíkszereda), Lyubomir Atanasov Krastev (Ruse, Bulgária), Elena Marinosyan (Plovdiv, Bulgária), Stoian Gabriel (Kolozsvár), Szép Veronika (Budakalász), Câmpean Tudor (Kolozsvár).

A díjátadó ünnepség Harry Tavitian és Cserey Csaba fergeteges jazz koncertjével zárult. A kiválasztott alkotások két hétig megtekinthetők a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban, majd Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is látogatható lesz a tárlat. A biennále kezdeményezőinek egyik fontos célkitűzése volt a helyi és regionális grafikai törekvések felkarolása és bekapcsolása a nemzetközi körforgásba. A zsűri tagjai első körben kiválasztottak 245 olyan alkotást, melyek megtekinthetők a vándorkiállítás során, illetve kiválasztották azt a 71 alkotást, amelyek publikussá válnak a biennále katalógusában. A katalógus megvásárolható a Kovászna Megyei Művelődési Központnál.
Bővebb információkat a Biennáléról a www.grafikaiszemle.ro honlapon lehet olvasni.
 

Hírek