Itt vagy: » Hírek » Háromszék turizmusa újra a világjárvány előtti szinten

Háromszék turizmusa újra a világjárvány előtti szinten

2022. január 27., csütörtök

Jelentős emelkedést mutatott Háromszék turizmusa a tavalyi évben a világjárvány okozta bizonytalan helyzet ellenére, derült ki a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján készült jelentéséből.

A beszámoló szerint a megyébe érkező turisták száma a következőképpen alakult az adott év első kilenc hónapjában: míg 2019-ben 101 877 turistát regisztráltak, 2020-ban 57648-at, 2021-ben pedig ez a szám 102 601-re nőtt.  „Látható, hogy visszatért a 2019-es év, ami önmagában is egy kiemelkedő időszak volt. A vendégéjszaka számban, a megyében eltöltött üdülések időtartamát is figyelembe véve viszont továbbra is egy 15 százalékos visszaeséssel nézünk szembe a tavalyelőtti évhez képest, aminek oka elsősorban a kevesebb számú, hosszabb tartózkodást igénylő kovásznai szociális kezeléscsomagokban keresendő”– emelte ki Godra Árpád, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója.

2021-ben Háromszék a teljes romániai vendégéjszakák számának a 2,6 százalékát teljesítette az első kilenc hónapban, ami egy Háromszékhez hasonló, kis kiterjedésű megye esetében kimagasló számnak mondható. Ugyanez a szám 2019-ben 1,8 volt.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint, ha a koronavírus-járványnak van pozitív hatása a turizmust illetően, az akkor az, hogy nőtt a szabadidős, természetközeli tevékenységek iránti kereslet. „A turisták inkább az intimebb, kisebb látogatottságú úti célokat preferálják. Megyénknek ez előnyös változás, természeti adottságai és települési berendezkedése egyaránt lehetővé teszi, hogy ezt a trendet kihasználja. A turizmusban érdekelt háromszékiek többsége a koronavírus okozta kényszerhelyzet hatására átszervezte tevékenységét, ha szükség volt rá profilt váltott és nyitott a beszűkülő lehetőségek tárháza felé, hogy fenntarthassa vállalkozását” – tette hozzá a tanácselnök.

Az egyesület aktívan dolgozik a megye népszerűsítésén

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület célja Háromszék turisztikai célpontjainak népszerűsítése, a megye turisztikai potenciáljának fejlesztése, a vendégéjszakák számának növelése. A 2021-es évben az egyesület tevékenységét a járvány okozta bizonytalan helyzet miatt a belföldi turisztikai termékek és szolgáltatások iránti kereslet növekedéséhez igazította, így a desztinációt népszerűsítő akcióik mindenek előtt a belföldi piacot célozták meg.

Több sikeres promóciós tevékenység

2021-ben az egyesület összesen 33 megye-népszerűsítő projektet, eseményt bonyolított le. Az egyesület révén összeállított havi 2-3, az országos online és nyomtatott sajtóban megjelent életmód, család, balneológia, wellnes&spa, helyi gasztronómia, kastélyok és kúriák, mint idegenforgalmi létesítmények témákról szóló cikkek 249 megjelenést jelentettek, valamint közel másfél millió kattintást értek el. Az elmúlt év kiemelkedő népszerűsítési kampánya a Digi FM-el közösen megvalósított „Sunăm bine din Covasna!” című projekt. Az országos kereskedelmi rádió reggeli műsora egy hétig Sepsiszentgyörgy központjából élőben jelentkezett, a népszerű műsorvezetők az adások folyamán a háromszéki tapasztalataikról meséltek. A napi hallgatottsági szám elérte a 976 600-at, valamint az élményekről megjelent 29 közösségi média bejegyzés 3 410 megosztást eredményezett. Szeptember 16-19. között tizenkilenc wellness és életmód újságíró, közvélemény formáló egy sajtókirándulás eredményeként népszerűsítette Háromszék és Kovászna város idegenforgalmi kínálatát. A press trip nyomán 26 cikk jelent meg a nyomtatott sajtóban, 44 az online felületeken, mintegy 381 ezer megtekintéssel. Lucian Mîndruță, rádiós médiaszemélyiség is aktívan népszerűsítette Háromszéket. Az október 2-án zajló Élmények két keréken Lucian Mîndruță-vel akció keretében 198 vendégbringás 120 km-t tekert a megyében. Az eseményt az influencer közösségi média felületein több mint 300 ezren követték.  Ugyanakkor decemberben a Karácsonyi vásár körútja egyik állomásaként Sepsiszentgyörgy főterén három autónyi adományt gyűjtött a hátrányos helyzetű háromszéki gyerekeknek. Kovászna megye elnyerte a Termalia - 2021-es év legjobb hazai spa turisztikai célpontja (Best spa destination 2021) díjat, mely elismerés a magas szintű szolgáltatások, a kiváló teljesítmény és a hírnév elismerésének szakmai szimbóluma.

Idén is folytatódnak a megyét népszerűsítő projektek

„Az egyesület tevékenységét 2022-ben is az elmúlt évben rögzített szakmai támpontok mentén képzeljük el: alapvető feladatunk olyan kommunikációs és népszerűsítő kampányok lebonyolítása, amelyek középpontjában Háromszék erősségeinek számító turisztikai termékek helyezkednek el. Ezek a kampányok és tevékenységek szinte kizárólag a megyénken kívüli piacokat célozzák, hiszen a munkánk alapvető teljesítménymutatója a régióban eltöltött vendégéjszaka szám növelése” – mutatott rá az egyesület igazgatója.

A teljes beszámoló az alábbi linken található: https://visitcovasna.com/ro/places/raport-de-activitate-pentru-anul-2021

Hírek