Itt vagy: » Hírek » Háromszéken az összetartozást hangsúlyozták

Háromszéken az összetartozást hangsúlyozták

2011. március 15., kedd

Több mint 8 000 ember gyűlt össze Kézdivásárhely főterén március 15-ét megünnepelni, a sepsiszentgyörgyi rendezvényen pedig megközelítőleg 6 000 ember vett részt.

Több mint 8 000 ember gyűlt össze Kézdivásárhely főterén március 15-ét megünnepelni. Az előző évekhez hasonlóan az idén sem maradt el a felvonulás, a környékbeli falvakból érkezett emberek több, virággal feldíszített szekérrel is végigdöcögtek a céhes város központján.

A megemlékezéseket ezúttal is a huszárok tették színesebbé: ők Gábor Áron szobrát járták többször is körbe, természetesen díszlépésben. Az ünnepi beszédek sorát Szarvadi József alpolgármester nyitotta meg: „1848-ban egyre többen voltak azok a magyarok, akik úgy érezték, hogy nekik kell megoldást találjniuk saját problémáinkra, egyre többen érezték úgy, hogy tenniük kell. Cselekedni kell és nem azt várni, hogy más cselekedjen. (…) A mi feladatunk az, hogy szót értsünk egymással.” – vonta le a forradalmi összefogás következtetését Szarvadi.

Bokor Tibor az RMDSZ kézdiszéki szenátora felszólalásában kifejtette: „Az 1848-as követelések – a sajtószabadság, a törvény előtti egyenlőség, a törvényhozásban való képviselet - mára már megszokott, sőt természetes dolgok. A modern demokrácia veleszületett természetességei, amelyekért ma már nem folyik küzdelem. Az akkori szabadságért való küzdelmet felcseréltük valós kisebbségi jogokért való küzdelemre, az anyanyelvünk szabad használatára, kulturális értékeink kamatoztatására, nemzetünk egységére, a magyar fennmaradásra. Most ez a legnemesebb küzdelmünk, ezt akarjuk.”

Az EMNT képviseletében Bardócz Csaba elmondta: „A 48-as ifjak tetteiből mindenki bátorságot, erőt meríthet. Ma a honosításnak köszönhetően újra együtt lehetünk, újra egy nemzetnek érezhetjük magunk. Idén közel esik a böjthöz legszentebb nemzeti ünnepünk. Ha magyar jövőt akarunk Székelyföldön, azt csakis együtt érhetjük el.”

Sepsiszentgyörgyön a Lengyelországból érkezett Erdélyi Körkép fotós reprodukcióját március 15-től tekinthetik meg. Az alkotás a legmagyarabbként nyilvántartott lengyel városból, Tarnówból érkezett Veszprém megye segítségével Háromszékre. A körképen látható nagyszebeni csata a Bem Apó által vezetett Erdélyi Hadjárat befejező csatájaként vonult be a történelembe, amikor is a szász város elfoglalásával, Erdély teljes területéről kiűzték az idegen csapatokat. Az Erdélyi Körkép reprodukciója ez év október 15-ig lesz látható Sepsiszentgyörgy központjában, a Bodok szálló előtti téren.

A körkép háromszéki avatásán Tamás Sándor elmondta: „Ez a körkép a barátság, a győzelem körképe. A győzelem a magyarok, székelyek és lengyelek közös sikere, Jozef Bem generális - a magyarság Bem Apója vezetése alatt. Mi tudjuk, hogy az igazán erős egység a sokféleségből születik. Amikor sokféleségünkből igazi összefogás születik, akkor nem egymás kárára, hanem egymást erősítve gyarapodunk. Hiszen mindannyian tudjuk, azok is, akik itt vagyunk, azok is, akik csak leskelődnek utánunk, hogy Székelyföld megmentése annak az erőnek és akaratnak a diadala, amely sokszor a kilátástalanság állapotából is képes talpra állni.”

Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke rámutatott: az állampolgárság megszerzésének lehetőségével a határon túlra szakadt magyarok újra hivatalos részévé válhatnak a nemzetnek. A tarnówiak képviseletében Grzegorz Gotfried szólalt meg: a lengyelül beszélő tanácsos szövegét nem hivatásos tolmács, hanem a Tarnówi Lengyel – Magyar Baráti Társaság egyik tagja tolmácsolta. Gotfried úgy véli, hogy a lengyelek és magyarok közti évszázados barátságra Erdélyben is lehet építeni.

A sepsiszentgyörgyi ünnepség az 1848-as szabadságharcosok emlékművénél koszorúzással folytatódott, majd ezt követően a színház előtt felállított színpad elé vonult be a 11. Huszárezred és az uzoni huszárok. Antal Árpád András polgármester ünnepi köszöntőjében a forradalomban férjeikhez, apáikhoz hasonlóan fontos szerepet vállaló nők szerepéről beszélt: „Miközben emlékezünk a harcban jeleskedő ifjak tetteire, sokszor megfeledkezünk azokról a lányokról és asszonyokról, akik a férfiakkal vállvetve az otthon, a tűzhely frontján küzdötték át a háborúk vészterhes napjait. Azokra a háromszéki nőkre gondolok, akik kitartóan hazavárták férjüket a harcokból, akik odaadták az utolsó kanalakat is a házból, hogy legyen miből Gábor Áronnak ágyút önteni.”

„Felvirradt újra a magyarság napja,  nagyon hosszú idő után már megint jó magyarnak lenni! Az eszmék, melyek fontosak voltak negyvennyolcban, nem vesztek el, ma egy sokkal jobb és szebb világ hajnalán a Kárpát medencét egy erősödő székely és magyar nemzet lakhatja be” – fogalmazott a városatya.

A sepsiszentgyörgyi rendezvényen megközelítőleg 6 000 ember hallgatta végig Szilágyi Zsolt énekművész, a Rétyi Kovács András Fúvószenekar, Kádár Gyula történész, illetve a Százlábú Ifjúsági Néptáncegyüttes előadását. A legnagyobb sikert mégis Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Sándor Színház igazgatójának előadásában Dsida Jenő Psalmus Hungaricus-a aratta. A megemlékezést a Magyar-, illetve a Székely Himnusz zárta.

 

Hírek