Itt vagy: » Hírek » Háromszéken évente 1200-nál is többen kapnak vért

Háromszéken évente 1200-nál is többen kapnak vért

2017. február 14., kedd

Átadták a transzfúziós részleget

A dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház újabb részlegét adták át, január 21-én: a transzfúziós osztály felszerelése kiváló, javarészt a vérközpontokéval megegyező csúcsminőségű készülékeket használnak. Az osztálynak ma már van olyan gépe, amely lehetővé teszi a felhasználásra váró trombociták oxigénellátásának folyamatosságát, a vérkészítményeket tároló hűtőszekrények pedig hiba esetén SMS-ben értesítik a nővéreket a hőmérsékelteben bekövetkezett változásokról.

„Az elmúlt 10 év munkájának egymás után érnek be a gyümölcsei: a transzfúziós részleg egyike ezeknek, az idén pedig további munkálatok is lezárulnak. A kórház felújítását mindig folyamatként képzeljük el, a megyei tanács további beruházásokkal folytatja ezt a munkálatot. Nekünk a lakosság, a betegek érdekeit kell szem előtt tartanunk: a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházról kapott reakciók javulnak: fontosnak tartom, hogy a panaszokat, igényeket meghallgassuk és ezek fényében fejlesszünk. A vérátömlesztési részleg termeinek felújítása megközelítőleg 1,8 millió lejbe került. Figyelembe véve, hogy a komolyabb beavatkozások javarészénél a betegnek vérre van szüksége, életmentő fontossággal bír a részleg” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Dr. Antal Álmos, az intézmény orvos igazgatója, hangsúlyozta: a kórházban figyelik az országos problémákat, így a fővárosban nemrégiben nagy gondot okozó vértömlesztéssel kapcsolatos botrány következtetését is levonták. Az egészségügyi intézmény mindegyik olyan orvosát, akinek tevékenysége során vértáömlesztéssel kapcsolatos döntést kell hoznia, további képzésre küldték, ezáltal minimalizálva annak az esélyét, hogy problémák adódhassanak.

Az osztály átadásán részt vett dr. Andy Rosin a Kovászna Megyei Vérközpont igazgatója is, aki rámutatott: a sepsiszentgyörgyi transzfúziós részleghez hasonlóan modern felszerelést egész Romániában mindössze 4 további kórházban lehet találni, a felszereléseken kívül a szakszemélyzet felkészültsége is nívós.

„A vérátömlesztés lényegében szervátültetésnek minősül, ugyanakkor a leggyakrabban alkalmazott beavatkozások egyike. Ország szerte több kórházról derült ki, hogy a transzfúziós osztály engedélyek hiányában működik. Nálunk ez nem probléma, 2013-tól, lassanként négy éve tudjuk a páciensek számára biztosítani a sok esetben életmentő vérkészítményeket. Hogy megközelítőleges képet tudjunk alkotni az egység fontosságáról, elég néhány adatot említenünk: 2016 során közel 1200 páciensnek biztosítottunk vérkészítményeket, illetve több mint 664 liternyi készítményt állítottunk elő, ami közel 3500 egységnek felel meg” – fogalmazott András Nagy Róbert, az intézmény menedzsere.

A menedzser hozzátette: „Ahhoz, hogy a transzfúziós tevékenység kellően hatékony, szervezett és nem utolsósorban biztonságos, azaz a szakemberi ajánlásoknak megfelelő készítmény beszerzése, a vércsoportok gyors és helyes meghatározása lehessen, több tényező együttállására van szükség: a megfelelő infrastruktúra, felszereltség), és nem utolsó sorban a képzett személyzet. Az első tényező kapcsán elmondható, Kovászna Megye Tanácsa által az elmúlt években lebonyolított, uniós alapokból támogatott beruházásnak köszönhetően az egységünk egy minden szakmai előírásnak megfelelő helyszínen fejtheti ki a tevékenységét, kollégáink kellemes, korszerű környezetben dolgozhatnak. A beruházás értéke ebben az esetben a kórház főépületének korszerűsítésére fordított összeg mintegy három százaléka, azaz nagyjából 1,8 millió lej. A második tényező kapcsán elmondható, hogy kereken 250 ezer lejes beruházás nyomán sikerült megfelelő eszközökkel ellátni az egységet, olyan berendezésekről beszélünk melyek már képesek a hibalehetőségek nagyfokú kiszűrésére.”

A Dr. Fogolyán Megyei Sürgősségi Kórház transzfúziós részlege természetesen nem csupán teljes átömlesztéssel foglalkozik, hiszen az esetek többségében inkább a vér pótlásáról és nem a teljes állomány cseréjéről beszélhetünk. Fontos, hogy ezen egység létrejöttéhez, valamint a teljes transzfúziós folyamat megfelelő működtetéséhez nem elegendő egy intézmény hozzájárulása, hiszen a vért a Kovászna Megyei Vérközpont gyűjti be önkéntes donoroktól. A központ vezetője, Andy Rosin hangsúlyozta, most is várják a véradókat, akiknek a száma a gyakori influenzás esetek miatt megcsappant.

Hírek