Itt vagy: » Hírek » Háromszéken ülésezik a Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottsága

Háromszéken ülésezik a Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottsága

2011. január 25., kedd

Hétvégén Sepsiszentgyörgyön tartja kihelyezett ülését a Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottsága – jelentette be Grüman Róbert a HÁRIT elnöke.
 

Hétvégén Sepsiszentgyörgyön tartja kihelyezett ülését a Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottsága – jelentette be Grüman Róbert a HÁRIT elnöke. A január 25-én, kedden tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta a tavalyihoz képest ismét nagyobb összeg áll a fiatalok rendelkezésére, Tischler Ferenc a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője pedig az önkéntességgel kapcsolatos rendezvényekről beszélt.

A sajtótájékoztatóhoz a Szegedi Délalföldi Ifjúsági Központból videón csatlakozott a Magyar Országgyűlés Ifjúsági Albizottságának elnöke Kapus Krisztián, aki kifejtette: a háromszékiekkel korábban is jó kapcsolatot ápoltak, azonban a kihelyezett ülés lehetőséget ad arra, hogy a hazai szervezeteket jobban megismerjék. A háromszéki látogatásra alapozva a továbbiakban magyarországi projektek, pénzalapok is elérhetővé válnak az erdélyi magyar ifjúsági szervezetek számára.

„A megyei tanács eddig is hangsúly fektetett a fiatalokat tömörítő szervezetek támogatására: ezek rengeteg embert mozgatnak meg. 2008-ban hoztunk létre egy olyan alapot, amelyet az ifjúsági szervezeteknek szántunk: a támogatás mértékét folyamatosan növeltük. Az idén ismét jelentős összeget fordítunk e célra, a tavalyi keretet annak felével emeltük meg, fél milliárd régi lejről 750 millióra, azaz 75 000 új lejre. Az összeg gyakorlatban ennél is nagyobb, mert ezek a szervezeteik is pályázhatnak a megyei tanács kultúrára, vagy sportra fordítható alapjaira” – mondta el Tamás Sándor.

Grüman Róbert a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke rámutatott: nagy jelentősége van annak, hogy az általa vezetett szervezet elérte, hogy az albizottság első alkalommal gyűljön össze Magyarország jelenlegi határain túl: Grüman szerint a megbeszélések elsősorban a jövő évek munkájában segítenek.

Tischler Ferenc az ifjúsági projektekből az Önkéntesség Karavánjának megszervezését emelte ki. Elmondása szerint az Európai Unióban zajló önkéntesek éve lehetőséget teremt arra, hogy az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel együtt, minél több fiatalt vonjanak be önkéntes alapon működő rendezvényekbe. Tischler úgy véli, hogy a megyében számon tartott, megközelítőleg hatvan, fiatalokat megmozgató civil szervezet számára fontos, hogy megismerkedjenek az önkéntesség fogalmával, erre ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az EU-ban.
 

Hírek