Itt vagy: » Hírek » Háromszékiek a Hunyad Megyei Magyar Napokon

Háromszékiek a Hunyad Megyei Magyar Napokon

2010. június 9., szerda

Első ízben szervezik meg a Hunyad Megyei Magyar Napokat június 14-20 között, amely egész Hunyad megyére kiterjedő magyar rendezvénysorozatot jelent. A záróünnepség Csernakeresztúron zajlik...

Első ízben szervezik meg a Hunyad Megyei Magyar Napokat június 14-20 között, amely egész Hunyad megyére kiterjedő magyar rendezvénysorozatot jelent. A záróünnepség Csernakeresztúron zajlik, a székely falut száz évvel ezelőtt telepítették Bukovinából Erdélybe, ma ez az egyetlen magyar többségű település egész Hunyad megyében.Az identitást erősítő kulturális rendezvények fontosak a szórványbeli magyarság számára, ezért Háromszék kulturális programokkal is hozzájárul a rendezvénysorozat sikeréhez:

Június 15-én 20 órától Déván lép fel a Háromszék Táncegyüttes, amely a Böjttől-böjtig című műsorát adja elő, melyet Petrozsényben tavasszal nagy sikerrel bemutatott.

Szintén 15-én a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Játszóház működtet játszóházat a vajdahunyadi várkastély udvarán, ahol egy jurtát is felállítanak és különböző kézműves tevékenységekkel foglalkoztatják a gyerekeket.

A vajdahunyadi Csángótelepen június 16-án 16 órától kopjafaavatóra kerül sor, a kopjafát Sepsiszentgyörgyön faragták és  Kovászna Megye Tanácsának ajándéka, a közkedvelt Balázs Antal faragómester is jelen lesz azavatóünnepségen.

Háromszék épített öröksége - Pillanatképek címmel június 18-án 15 órakor a Vajdahunyadi Magyar Házban fotókiállítás nyílik Hlavathy Károly sepsiszentgyörgyi fotóművész képeiből. A kiállítást Demeter László, Kovászna Megye Tanácsa kulturális bizottságának elnöke nyitja meg.
 

Hírek