Itt vagy: » Hírek » Háromszékiek a Kolozsvári Magyar Napokon

Háromszékiek a Kolozsvári Magyar Napokon

2010. augusztus 18., szerda

Kolozsváron először rendeznek Magyar Napokat: a város eddigi rendezvényei kevés kulturális teret biztosítottak a magyar lakosság számára. A több napos rendezvénysorozaton Kovászna megye is képviselteti magát.

Kolozsváron először rendeznek Magyar Napokat: a város eddigi rendezvényei kevés kulturális teret biztosítottak a magyar lakosság számára. A több napos rendezvénysorozaton Kovászna megye is képviselteti magát.

Az augusztus 18-a és 22-e közt zajló Kolozsvári Magyar Napok keretében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester, Egyed Ákos akadémikus, Pozsony Ferenc egyetemi tanár, Szilágy Mátyás Magyarország főkonzulja, Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök és Kulcsár Terza József megyei tanácsos szerda délután koszorút helyezett el a Házsongárdban több, háromszéki közéleti személyiség sírjánál.

Berde Áron, Berde Mózsa, gróf Mikó Imre, Kriza János, Bölöni Farkas Sándor, Brósz Irma, csak néhány név abból a hosszú sorból, amellyel Háromszék hozzájárult Erdély és Kolozsvár értékeinek létrehozásához. A kincses város mindig is olyan hely volt, ahol Erdély nagy gondolkodói, szellemi és közéleti vezetői találkoztak, alkottak. Háromszék sok nagy embert adott Kolozsvárnak, de Kolozsvár még nagyobb emberként adta vissza őket Erdélynek, a magyar nemzetnek” –  hangsúlyozta a rendezvényen Tamás Sándor.

Kolozsvár híres temetőjében Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány vezetője nem csak a háromszéki, hanem az erdélyi magyar jelességek nyugvóhelyét is megmutatta, miközben elmondta: a több száz éves magyar sírokat gyakran „lakják be” illetéktelenek, ezáltal komolyan rombolva az egyik legrégibb magyar kegyhely értékeit.

A Házsongárd Alapítvány munkáját méltatva Antal Árpád polgármester elmondta: „Jövő évtől Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata támogatni fogja a Házsongárd megőrzésére tett törekvéseket. Amit ma a Házsongárdban láttunk, minősít bennünket, jó és rossz értelemben egyaránt. Székelyföldről támogatnunk kell Kolozsvárt, mert a város történelme és jövője közös felelősségünk”.

A házsongárdi koszorúzást követően a magyar opera épületében került sor a rendezvény hivatalos megnyitójára, az ünnepi beszédeket követően a Háromszék Táncegyüttes előadását tekinthették meg a kolozsváriak.

Szintén a magyar napok keretében nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum múzeumpedagógiai standja, ahol a gyerekek több féle kézműves tevékenység mellett, akár bútorfestéssel is próbálkozhatnak. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület Háromszék idegenforgalmi értékeit mutatja be, standjuk mellett egy közel 100 palackból épült borvízpiramis is megtekinthető, hiszen a megye különösen nagy hangsúlyt fektet erre a természeti kincsre.
 

Hírek