Itt vagy: » Hírek » Háromszékre irányítani az ásványvízipar figyelmét

Háromszékre irányítani az ásványvízipar figyelmét

2017. augusztus 22., kedd

"Székelyföld a büszkeség forrása, és egyben borvíz nagyhatalom. Romániában több mint 500 településen tartanak nyilván ásványvízforrásokat, ezek egyharmada a mi régiónkban található. Ez több mint 2000 forrást jelent. Csak Háromszéken több mint 600 ásványvizet és gyógyvizet tartanak számon. Célunk, hogy a beüzemelt kezelőközpontok és népi feredők használatba adásával párhuzamosan többet foglalkozzunk a borvíz gazdasági vonzatával"

"Székelyföld a büszkeség forrása, és egyben borvíz nagyhatalom. Romániában több mint 500 településen tartanak nyilván ásványvízforrásokat, ezek egyharmada a mi régiónkban található. Ez több mint 2000 forrást jelent. Csak Háromszéken több mint 600 ásványvizet és gyógyvizet tartanak számon. Célunk, hogy a beüzemelt kezelőközpontok és népi feredők használatba adásával párhuzamosan többet foglalkozzunk a borvíz gazdasági vonzatával" – vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke  a Kárpát-medence ásványvizei című, 13. alkalommal megszervezett nemzetközi tudományos konferencia beharangozó sajtótájékoztatóját.

"Első alkalom, hogy Kovászna megyében tartják a nemzetközi konferenciát, amelynek eddig felváltva Csíkszereda és Magyarország, illetve egy alkalommal Szlovákia adott otthont. Több mint hetven résztvevő érkezik Sepsiszentgyörgyre" – ismertette Nagy József, az Aquasic Egyesület igazgatója. Véleménye szerint az ásványvízipar Kovászna megyében leszálló ágon van, fontos lenne a szakemberek, beruházók figyelmét Háromszék fele irányítani.

Kovászna megyében jelenleg öt kisebb palackozó működik, három (előpataki, málnásfürdői és sugásfürdői) gyógyvizet palackozik. Volt arra próbálkozás, hogy a helyi önkormányzat vásárolja meg a nagy múlttal rendelkező bodoki palackozó-üzemet, azonban a törvénykezés szabta határok miatt az árverésen nem ajánlhattak többet, mint a felértékelt összeg, így egy bukaresti cég tulajdonába került, amely egy év alatt semmit sem mozdított. A másik híres Kovászna megyei borvizet palakcozó bibarcfalvi üzem is nagy cég érdekeltségébe került, félgőzzel ugyan, de legalább működik – derült ki a sajtótájékoztatón.

"A Kárpát-medence felszín alatti vízkészletei stratégiai fontosságúak, az ásványvizek és gyógyvizek páratlan értéket képviselnek, a felszín alatti kincs feltárása, hasznosítása, tanulmányozása komoly szakértelmet igényel. Ennek a gondolatnak a mentén indították ezt a konferencia sorozatot a néhai Makfalvi Zoltán csíkszeredai geológus ötlete alapján" – tájékoztatott az előzményekről dr. Máthé István, a Sapientia EMTE egyetemi docense.

Románia, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna szakemberei vesznek részt a konferencián, egyetemek, hatóságok, intézmények és cégek képviseletében. Az augusztus 24-27. között zajló konferenciát szakmai tanulmányút egészíti ki, idén a résztvevők a bálványosfürdői Apor Lányok feredőjét, a torjai Büdös barlangot és környékét, a Grand Hotel Bálványost, a Szent Anna-tavat, Mohos-tőzeglápot látogatják meg.

Ez alkalommal bemutatják az Incze Réka, Jánosi Csaba, Kisgyörgy Zoltán, Tatár Márta által jegyzett Székelyföldi mofettás könyv - Gyógygázok az egészség szolgálatában című kötetet, amely a Háromszék Vármegye Kiadónál jelent meg, jelentette be a tanácselnök, hozzátéve, hogy tulajdonképpen egy sorozatról van szó, készül a következő két kötet is. 

A vándorkonferencia szervezői a Sapientia EMTE, az Aquasic Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa, a Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézete, a Felszín Alatti Vizekért Alapítvány és a Kassai Műszaki Egyetem Földtudományi Intézete. 

 

Hírek