Itt vagy: » Hírek » Hazamehetett az első meggyógyult beteg

Hazamehetett az első meggyógyult beteg

2020. április 1., szerda

Kiengedték az első meggyógyult, koronavírussal fertőzött beteget a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházból, ugyanakkor megkezdték az intézmény alkalmazottainak széleskörű tesztelését a ProVitam Egészségügyi Központon keresztül, jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a megye és a kórház vezetői.

 

Kiengedték az első meggyógyult, koronavírussal fertőzött beteget a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházból, ugyanakkor megkezdték az intézmény alkalmazottainak széleskörű tesztelését a ProVitam Egészségügyi Központon keresztül, jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a megye és a kórház vezetői.

Kovászna Megye Tanácsa továbbra is megadja a szükséges anyagi támogatást a sepsiszentgyörgyi megyei kórháznak, nyomatékosított Tamás Sándor tanácselnök, kiemelve, hogy köszöni a kórházakban, a családorvosi rendelőkben, a közegészségügyi hivatalban dolgozó szakemberek munkáját. „Higgadtságra van szükség, és igen arra is, hogy értékeljük annak a közel ezerötszáz embernek a munkáját, akik a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban, a kézdivásárhelyi, a baróti, a kovásznai helyi kórházakban nap, mint nap veszélyeztetve saját és családjaik életét és egészségét, a napi tevékenységük mellett élesben küzdenek a járvány terjedése ellen” – hangsúlyozta az elöljáró. Mint elmondta, csütörtökön a megyei önkormányzat tanácsülést tart, amelyen módosítják a kórház költségvetését annak érdekében, hogy rugalmason tudja kezelni a helyzetet.

A koronavírus-járványra való tekintettel a megyei tanács pénzt különített el, hogy a megyei kórház mellett a városi kórházak eszközbeszerzését is tudja segíteni. Kézdivásárhelyen a kórház igénylésének megfelelően orvosi eszközöket, kiemelten fertőtlenítő felszerelés vásárlását fogjuk támogatni a várossal együtt. Ez a támogatási rendszer érvényes a baróti városi kórházra is, és a vidéki családorvosi rendelőkre is, ahol a korábbi években a felújításokat, korszerűsítéseket finanszíroztuk, mintegy 29 családorvosi rendelő esetében. Most pedig a járvány megelőzésére fordítható összeget tudunk biztosítani számukra. Ugyanakkor a megyében tevékenykedő 103 családorvos számára egységcsomagot készítünk” – részletezte Tamás Sándor.

András Nagy Róbert, a kórház menedzsere arról tájékoztatott, hogy az intézmény már megkötötte a szerződést a Provitam Egészségügyi Központtal, szerdán délelőtt megkezdték mintavételt, első körben a legnagyobb veszélynek kitett osztályok alkalmazottait, a sürgősségen, orvosi képalkotó laboratórium – radiológia és a fertőző osztály munkatársait tesztelik, majd az intenzív osztály, tüdőgyógyászat és belgyógyászat alkalmazottai következnek. Azt is elmondta, hogy a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a megyei operatív bizottság engedélyével feloldották a karantént az intenzív terápia és aneszteziológia osztályon, tehát működik az intenzív ellátás. A kórház bővítette az oxigénhálózatát, két tartaléktartályt is felszereltek, a kapacitást 2,5-szeresére emelték, számolt be a menedzser.

Dr. Roșu Mátyás orvosigazgató arról tájékoztatott, hogy pillanatnyilag 14 háromszéki koronavírusos beteget és 5 gyanús esetet kezelnek a megyei kórház fertőző osztályán, egy gyógyult koronavírus-fertőzött elhagyhatta a kórházat. Azt is elmondta, jövő héten még egy komputertomográfot beüzemelnek, így teljesen külön tudják választani a COVID-19 vírussal fertőzött betegek vizsgálatát.

A sajtótájékoztatón elhangzott, jelenleg átszervezés zajlik a kórházban, a COVID-19 vírussal fertőzött betegeket a kórház főépületében helyezik el, mert így – szükség esetén – 200-250 konfirmált, valamint 50-60 gyanús esetet tudnak ellátni. Három külön részt akarnak kialakítani a kórházban, a főépületben kapnak helyet a bizonyított esetek, a fertőző épülete a gyanús eseteknek és a felső légúti megbetegedéses tünetekkel rendelkező betegeknek ad helyet, míg a belgyógyászat épületében látják majd el az egyéb sürgős eseteket. A piacon tapasztalható hiányos kínálat miatt óriási erőfeszítés beszerezni a védőfelszereléseket, a tartalék 1-1,5 hétre elegendő, mondták el a kórház vezetői, megköszönve a civil szervezetek, vállalkozók segítségét, külön kiemelve a sepsiszentgyörgyi Rotary klubot. A kórháznál hárman készülnek felmondani, köztük egy idős, közel 70 éves orvosról is szó van, aki otthonról segíti majd a munkát. A sürgősségi állapot ideje alatt a kórház hathónapos időszakra egészségügyi személyzetet vehet fel versenyvizsga nélkül, ezt a lehetőséget is kihasználják, már folynak a tárgyalások az érdeklődőkkel. Jelenleg 96 személy van otthoni elkülönítésben; akiknél negatív a teszteredmény, azokat visszahívják, szögezte le a menedzser.

Hírek