Itt vagy: » Hírek » Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

Helyt álltak a székelyföldi diákok a magyarországi rangos versenyen

2017. március 25., szombat


Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek


Koncentráló arcok, villámgyorsan mozgó kezek, határozott mozdulatok és mennyei ízek. A sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, valamint a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola diákjai voltak az elsők, akik Székelyföldről eljutottak a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyre, Veszprémbe.


A megmérettetés komoly, ahogy Török István, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke mondja: „A verseny célja, hogy az iskolák csapatai (2 pincér, 2 szakács, 1 cukrász tanuló) közös munkájukkal bemutassák, hogy milyen szinten sajátították el a szakmát. Az elődöntők harminc iskola százötven diákjával zajlottak, a döntőbe a régiók győztes csapatai jutottak be.”
A Berde Áron és a Joannes Kájoni iskola diákjai a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola színeiben neveztek be, a felkészülésüket pedig a Kastély Vendéglő séfje, Kovács Gábor Áron koordinálta. Kósa Klára, Kész Eszter, Bors Krisztina, Varga Balázs Hunor és Kovács Szabolcs különleges ételsorral készültek. A borókabogyós fűszervaj, alszegi pogácsa előételt a spenótos palacsinta követte, sós telemeás, paradicsomos töltelékkel, a leves kellemesen krémes köménymagleves volt, füstöltszalonnás tojásrántottával és pirítóssal, a főétel ropogós fogasfilé murokpürével, zöldpetrezselymes babbal és rizspapírral, amit abált marhacomb követett tormás krumplipürével. A desszert mindezekhez mákostészta fehér csokoládéval és konyakos meggyhabbal, valamint grillázstorta volt.


A csapat előzőleg kicsit szkeptikusan viszonyult a versenyhez, a diákok kacagva közölték, hogy „kicsit kísérleti nyúlnak” érzik magukat, hiszen első alkalommal vesznek részt ilyen megmérettetésen. A magyarországiak valóban szerencsésebb helyzetben vannak, az anyaországi szakoktatásra több pénz és jobb felszerelés jut.

A székelyföldi diákok összetettben a negyedik helyezést érték el, ami szoros mezőnyben különösen jó eredménynek számít. A versenyszámok nem csupán az ételek elkészítésére és szakszerű felszolgálására,tálalására korlátozódtak: a koktélok elkészítésétől, a pezsgőtöltés, eszközfelismerés, cukrász díszmunka elkészítése, valamint menükártya készítése is szerepelt a feladatok közt.


Gáj Nándor, a Művészeti és Népiskola vezetője elmondta: „Fontosnak tartom, hogy ilyen versenyeken is részt vegyünk, partnerségben más intézményekkel, vendéglátó ipari egységekkel. A diákoknak és az oktatóknak egyaránt fontos, hogy a képzés színvonalát be tudják határolni, hiszen az a cél, hogy a diákok minél jobban képzett szakemberként hagyják el a tanintézményt.”

 

Hírek