Itt vagy: » Hírek » Hiánypótló Székelyföld Napok

Hiánypótló Székelyföld Napok

2010. május 14., péntek

Első alkalommal szervez összehangolt rendezvénysorozatot Hargita, Maros és Kovászna megye május 13-a és 21-e között – ennek kapcsán tartottak pénteken délelőtt sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön a szervezők.

Első alkalommal szervez összehangolt rendezvénysorozatot Hargita, Maros és Kovászna megye május 13-a és 21-e között – ennek kapcsán tartottak pénteken délelőtt sajtótájékoztatót Sepsiszentgyörgyön a szervezők. 

Az egy évvel ezelőtt szervezett nyerges-tetői rendezvény kapcsán merült fel annak az ötlete, hogy Székelyföld Napokat szervezzünk, idén sikerült tető alá hozni – idézte fel az előzményeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki hangsúlyozta, fontos együtt szervezni, együtt ünnepelni, együtt keresni a lehetőségeket. „Mindent, ami Székelyföld, egységesen, összehangoltan kell megjeleníteni” – emelte ki a három megye közötti együttműködés jelentőségét Tamás Sándor. A tanácselnök ugyanakkor a helyi tehetségek felkarolásának fontosságáról is beszélt, amely ugyan, szigorúan véve, nem tartozik a megyei önkormányzat hatáskörébe, de a helyi alkotók támogatását mindig szem előtt tartják.

A három megye együttműködése új fejezethez érkezett – értékelte a Székelyföld Napok jelentőségét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. „A Székelyföld márka népszerűsítése a gazdasági, turisztikai vetület mellett most kulturális hangsúlyt is kapott” – mutatott rá Borboly Csaba, aki szerint a csíksomlyói búcsú előtti időszakban zajló Székelyföld Napok mind a helyieknek, mind az ideérkező vendégeknek színes és változatos programkínálatot nyújt. Ez az időszak nemcsak a lelki megújulás ünnepe, hanem Székelyföldre irányítja a figyelmet – mondta Borboly Csaba, aki mindenkit arra ösztönzött, hogy vegyen részt csíksomlyói búcsún, ahol az idei szónok fr. Böjte Csaba dévai ferences szerzetes.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Művelődési Központ igazgatója beszámolt arról, hogy hosszas egyeztető munka, több intézmény tevékenysége összehangolásának eredménye a gazdag program, mint mondta, összeért a munka, elindult egy gyönyörű rendezvénysorozat. 

Az első alkalommal megszervezett Székelyföld Napokon 110 rendezvényből lehet válogatni, az események nem csak a megyeszékhelyeken, hanem kisebb településeken is zajlanak. A részletes programot a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon találják meg.    

Imreh-Márton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója is méltatta a hármas együttműködés sikerét, majd ismertette a Grafikai Biennále programját. Sepsiszentgyörgyön a Gyárfás Jenő Képtárban május 18-án 18 órakor nyílik meg a kiállítás, majd 19 órakor a Tamási Áron Színház nagytermében a Harry Tavitian és Cserey Csaba koncertjével összekötött díjátadó gálára kerül sor. A rendezvény fővédnöke Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter.

A biennále kezdeményezőinek egyik fontos célkitűzése volt a helyi és regionális grafikai törekvések felkarolása és bekapcsolása a nemzetközi körforgásba. A rövid határidő ellenére összesen 693 alkotás érkezett be 11 országból. A zsűri tagjai első körben kiválasztottak 245 olyan alkotást, melyek megtekinthetők lesznek a vándorkiállítás során, illetve kiválasztották azt a 71 alkotást, amelyek publikussá válnak a biennále katalógusában. Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója elmondta, meglepődtek, hogy milyen sokan válaszoltak a felhívásra, ami azt is jelzi, hiánypótló rendezvényről van szó. 

A zsűrinek nehéz dolga volt, nagyon színvonalas munkák érkeztek be – számolt be Siklódi Zsolt, a zsűri elnöke. A kiválasztott 245 alkotás egy vándorkiállításon vesz majd részt. A vándorkiállítás első  helyszíne a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozó Gyárfás Jenő Képtár lesz, a következő helyszín pedig Csíkszereda, illetve Marosvásárhely. 

A biennále fődíját a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. magyarországi építőipari vállalat ajánlotta fel 2000 euró értékben. A kiemelkedő alkotások között további három darab, a megyei tanácsok által felajánlott, 1000 eurós díjat osztanak ki.

Hírek