Itt vagy: » Hírek » Hungarikum Napok háromszéki értékekkel is

Hungarikum Napok háromszéki értékekkel is

2013. július 13., szombat

A tavalyi sikereken fellelkesedve idén három naposra szervezték a Hungarikum Napokat Nagyszebenben. Természetesen bővült a kínálat, az első nap erdélyi és nemzeti értékeinkről, lehetőségekről és minőségről tartottak előadásokat magyarországi és erdélyi előadók a Hungarikumok és Nemzeti Értékek című konferencián, este borkóstolón vehettek részt a jelenlevők. Szombaton a szabadtéri programok sokasága közül választhattak az érdeklődők az Astra Nemzeti Szabadtéri Falumúzeumban.

A tavalyi sikereken fellelkesedve idén három naposra szervezték a Hungarikum Napokat Nagyszebenben. Természetesen bővült a kínálat, az első nap erdélyi és nemzeti értékeinkről, lehetőségekről és minőségről tartottak előadásokat magyarországi és erdélyi előadók a Hungarikumok és Nemzeti Értékek című konferencián, este borkóstolón vehettek részt a jelenlevők. Szombaton a szabadtéri programok sokasága közül választhattak az érdeklődők az Astra Nemzeti Szabadtéri Falumúzeumban. Vasárnap Ádám Gyula csíkszeredai fényképésznek, a szebeni református templom galériájában megrendezett, kiállítás megnyitója zárta a rendezvényt.

Az Összetartozunk - Székelyföld- Szórvány Partnerségi Program által színesebb lett a a június 13-i,  szombati Hungarikum Napok programkínálata, hiszen támogatásával kézműves tevékenységeket (agyagozást, nemezelést) tanított és jurtát állított a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Játszóház, illetve hagyományos mesterségeket mutatott be néhány háromszéki kézműves a termékvásárban. Az érdeklődők a csontfaragás, a bútorfestés és a fajátékok készítésének rejtelmeibe nyerhettek betekintést, de a tűzzománc és a nemezelt ékszereket, valamint a bikfalvi csempéket is érdeklődéssel nézegették a látogatók. A kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes néhány táncosa és zenésze egész nap színes színfoltjai voltak a rendezvénynek, rövid táncbemutatóik során mindig népes tömeg gyűlt össze a Falumúzeum ezen területén. A háromszékiek termékbemutatóját szépen kiegészítették a torockói sajtok, a nagyenyedi borok és a különböző házi készítésű édességek, színes mézeskalácsok. Természetesen a gőzölgő gulyások illata is csábító volt, a HÍD - Szebeni Magyarok Egyesülete és a Szebeni Magyar Üzletemberek Társasága idén is megrendezte a már hagyománynak számító gulyásfőző versenyt.

A III. Hungarikum Napok, jó hangulatú magyar hagyományokkal alaposan teletömött rendezvény volt, így az sem csoda, hogy a résztvevők többsége lelkendezve mondta, hogy jövőre is részt vesz a rendezvényen.

Hírek