Itt vagy: » Hírek » Huszárok Háromszéken

Huszárok Háromszéken

2010. május 26., szerda

Színesebb programmal készülnek az idén a Háromszéki Turisztikai Napokra. 2010-ben a ló és lovaglás lesz a rendezvény központi témája.

Színesebb programmal készülnek az idén a Háromszéki Turisztikai Napokra. 2010-ben a ló és lovaglás lesz a rendezvény központi témája.

"Kovászna Megye Tanácsának önként vállalt feladata, hogy a hagyományokat és a kulturális szférát minél nagyobb mértékben támogassa" - mondta Tamás Sándor önkormányzati vezető a május 26-án, szerdán tartott sajtótájékoztatón. "Ha ezeket a rendezvényeket az önkormányzatok és a civil szféra együtt szervezik nagyobb érdeklődésre, több látogatóra számíthatnak" - közölte a tanácselnök, arra utalva, hogy az idén 10. alkalommal megszervezett turisztikai napokban a Csillagőrző Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület (KMTE) is kiveszik a részüket.

Albert Zoltán a KMTE turisztikai referense szerint egyre hangsúlyosabb szerep jut a lovas turizmus számára, ezért az sem véletlen, hogy május 28-án Lovas Konferenciát tartanak a kézdivásárhelyi sportcsarnokban. A lovak nem hiányozhatnak a hétvégi programból sem: felső - Háromszéken huszártoborzóra kerül sor, amelyben a gidófalvi, illyefalvi illetve bodoki huszárokat tömörítő hagyományőrzők vesznek részt.

Kádár László huszárkapitány tervei szerint a program igencsak látványos lesz: Kézdivásárhelyről indulva a környék összes települését érintve két nap alatt 30 kilométert tesznek meg. A huszárok több helyen toboroznak majd, persze csak békésen: zeneszóval, tánccal. Hagyományosan ugyanis a toborzásnak két módja létezik: az egyik a kérdezés nélküli elhurcolás, a másik pedig a kedvcsinálással történő rekrutálás. Ez utóbbiban a Kézdivásárhelyi Tanulók Házának a fúvós zenekara és a Perkő táncegyüttes segédkeznek. A toborzás úgy zajlik majd mint hajdanán: a huszárok a látogatottabb helyek környékén ütnek tábort, odacsalogatják a fiatalokat és meggyőzik őket a huszár élet szépségéről. A hagyománnyal szakítva lányok is csatlakozhatnak a huszárokhoz.

A csapatban máris vannak huszárlányok, többek közt, Incze Réka személyében, aki egyben a Csillagőrző Egyesület tagja is. Elmondása szerint a hagyományápoló rendezvény minden korosztálynak jó szórakozást jelent.

 

Hírek