Itt vagy: » Hírek » Idén több pénzt kapnak a községek

Idén több pénzt kapnak a községek

2011. január 12., szerda

Kovászna Megye Tanácsa idei első ülésén elfogadta a hozzáadott értékadóból visszaosztott összegek 20 százalékának elosztását, a január 12-én, szerdán tartott tanácsülés előtt a megye összes polgármesterével is egyeztettettek az összegekről.

Kovászna Megye Tanácsa idei első ülésén elfogadta a hozzáadott értékadóból visszaosztott összegek 20 százalékának elosztását, a január 12-én, szerdán tartott tanácsülés előtt a megye összes polgármesterével is egyeztettettek az összegekről.

 „A hozzáadott értékadóból visszaosztott összeg 80 százalékát a megyei pénzügy utalja, amely egy országosan meghatározott képlet alapján számol. Ez szerint két községünk, Esztelnek 10.000, Árkos 78.000 lejből kellene hogy gazdálkodjon 2011-ben. A megyei önkormányzatnak a fennmaradó 20 százalékot kell elosztani, így tudtuk elérni, hogy mindegyik községnek legalább 325.000 lej jusson. Célunk, hogy segítsük a községeket, hiszen éppen ezeken a települések van nagyobb szükség a segítségre, számukra sokkal nehezebb elérni a különböző hazai, vagy európai fejlesztési alapokat” – tájékoztatott Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: ugyanakkor fontos eredményt jelent az, hogy az 3.500 lakosnál nagyobb községek (a megyében 14 van ilyen) több mint 1 millió lejt kapnak. Bardóc, Bodok, Csernáton, Hídvég és Réty azért is nagyobb összeget kap, hogy a folyamatban lévő vidékfejlesztési pályázatainak önrészét tudják finanszírozni. Szintén nagyobb összeget szavaztak meg Nagyborosnyónak: a községben az elmúlt év végén zajlott időközi polgármester választás, és a megye többi polgármestere is egyet értett azzal, hogy kiemelt támogatásban részesítsék a települést.

A tanácsülésen megszavazták a tej-kifli program idei költségvetését is. Mint ismeretes, a 2010-2011-es tanévben, a helyi tanácsok bonyolítják le a péktermékek és gyümölcsfogyasztást-ösztönző programot, és hat polgármesteri hivatal: Kovászna, Bodzaforduló, Gelence, Szitabodza, Bárkány és Kökös tanácsa vállalta, hogy a tejtermék beszerzését is helyben oldja meg.

A tanácsülést megelőző polgármestertalálkozón Keresztély Irma, Kovászna megyei főtanfelügyelő a polgármesterekkel az iskolai mikrobuszok problémáját is megvitatatta. A tanfelügyelő felhívta a figyelmet arra, hogy úgy a járműnek, mint az azt vezető személynek rendelkezni kell a Román Közúti Hatóság (ARR) engedélyével. A járművek javítását, fenntartását a polgármesteri hivataloknak saját költségvetésükből kell fedezniük. A megfelelő engedélyek beszerzésével lehetőség nyílik arra is, hogy az iskolabusszal kirándulásokra, vagy akár külföldi utakra is induljanak a diákok.

Hírek