Itt vagy: » Hírek » Identitáserősítő adomány a magyar kormánytól

Identitáserősítő adomány a magyar kormánytól

2019. június 13., csütörtök

Történelmi ismeretforrásként és identitáserősítő céllal adományozta a magyar kormány Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat reprint kiadását háromszéki intézményeknek. A Kovászna Megye Tanácsánál megtartott átadón iskolák, könyvtárak, múzeumok képviselői vettek részt.

Történelmi ismeretforrásként és identitáserősítő céllal adományozta a magyar kormány Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat reprint kiadását háromszéki intézményeknek. A Kovászna Megye Tanácsánál megtartott átadón iskolák, könyvtárak, múzeumok képviselői vettek részt.

Nehezen elérhető a sorozat, kevés helyen található meg egészében, holott unikum és hungarikum ez a monográfia, ezért tartották fontosnak, hogy eljusson Székelyföldre is – ismertette Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, aki elmondta, Székelyföldről elsőként Háromszéken adták át a 26 kötetes sorozatot. Hatalmas eszmei értéke, de anyagi értéke is jelentős a sorozatnak, kereskedelmi forgalomban nem kapható, tette hozzá a főkonzul.

Ez a sorozat a Millennium idején indult, nagy szervezési és kutatási munka előzte meg. Ma elsősorban a kutatók, történészek számára van gyakorlati haszna, de nem lebecsülendő a szép iránt érzékenység és a személyes kötődés ereje sem, vélekedett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Térképgyűjtőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az igényes tartalom mellett a kötetekben olyan látképek, metszetek találhatóak, amelyek erre a célra készültek, ezért is egyedülálló ez a monográfia.  

„Az elmúlt években mindannyian éreztük, hogy a magyar kormány nemzetpolitikája révén ezer szálon kötődünk nyugathoz, Magyarországhoz. Bízom abban, hogy a továbbiakban sikerül olyan demográfiai programokat tető alá hozni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a következő száz évben is legyenek, akik ezeket a köteteket forgatni tudják” – fogalmazott Antal Árpád, Sepsiszentgyögy polgármestere, aki megköszönte a magyar kormány szép gesztusát.

A sorozat 25 példánya került Háromszékre, középiskolák, múzeumok, kulturális intézmények, önkormányzatok kaptak a 26 kötetes monográfiából. A magyar kormány megbízásából – a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével – a Méry Ratio Kiadó jelentette meg Borovszky Samu: Magyarország Vármegyéi és városai című 26 kötetes monográfiasorozat hasonmását. A sorozat kiegészítéseként készült egy angol nyelvű összefoglaló kötet a Magyarország iránt érdeklődő, de a magyar nyelvet nem ismerő külföldi felhasználók számára. A sorozat Magyarország történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának enciklopédiája. A Millennium évében induló sorozatban végül 21 vármegye, továbbá három kisebb földrajzi egység története látott napvilágot összesen 26 kötetben. Az elindítója, szerkesztője nevével azonosított sorozat, „a Borovszky” jeles tudósokból álló szerkesztőbizottsága az adott megyét kiválóan ismerő helyi szerzőkre támaszkodva enciklopédikus teljességgel dolgozta fel a vármegye múltját és akkori jelenét – olvasható a kiadvány méltatásaiban.

Hírek