Itt vagy: » Hírek » Időben indul a tej-kifli program

Időben indul a tej-kifli program

2010. szeptember 9., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa szeptemberi ülésén dönt az iskolásoknak biztosított alma-programról – számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Kovászna Megye Tanácsa szeptemberi ülésén dönt az iskolásoknak biztosított alma-programról – számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy akárcsak a kifli esetében, decentralizálják a programot, így a helyi önkormányzatok szervezik meg az alma beszerzését, tehát helyi termesztőktől származó gyümölcs kerül a gyerekekhez.
A nemrég megjelent kormányhatározat harminc baniban állapította meg a maximális árat egy darab almára, amelynek 90-150 grammosnak kell lennie. Almát Kovászna megyében 19 717 iskolás kap ősztől, míg tejet és kiflit az óvodások is, a megyében több mint 25 ezer gyerek a program haszonélvezője.
Az „iskolatej” licitje lezárult, csütörtökön írják alá a szerződést a Dorna gyártóval, amely 49 baniért szállítja az árut. A szerződés értéke 2 278 051 lej, ebből 21 563 gyereknek biztosítanak iskolatejet. „Eredetileg azt szerettük volna, hogy a tej esetében is helyi termelők vegyenek részt a programban, azonban a feltételek nagyon szigorúak, így Bodzaforduló, Szitabodza, Bárkány, Gelence, Kökös és Kovászna jelezte, hogy helyben meg tudja oldani a beszerzést. Reméljük, hogy a következő években a többi településen is kerül olyan tejfeldolgozó, amely megfelel az európai szabványoknak” – tájékoztatott Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki arról biztosított, idén a gyerekek az iskola első napjától megkapják a péktermékeket, a tejet és az almát is. Kovászna megyében a tejkifli- alma- programra összesen közel 4,9 millió lejt fordítanak.

Hírek