Itt vagy: » Hírek » Incze László nevét veszi fel a múzeum

Incze László nevét veszi fel a múzeum

2012. február 2., csütörtök

„Napra pontosan március harmadikán, 40 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a múzeum, amely Incze László munkájának köszönheti létét” – nyitotta meg Kovászna Megye Tanácsának Kézdivásárhelyre kihelyezett ülését Tamás Sándor elnök.
 

„Kézdivásárhely néven 450 éve említették először a céhes várost. Ünnepi alkalom a mai ülés, hiszen a céhtörténeti múzeum névváltoztatásáról döntünk: Incze László nevét veszi fel az intézmény. Napra pontosan március harmadikán, 40 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a múzeum, amely Incze László munkájának köszönheti létét” – nyitotta meg Kovászna Megye Tanácsának Kézdivásárhelyre kihelyezett ülését Tamás Sándor elnök.

Az események fontosságának megfelelően a február elsején, szerdán tartott kihelyezett ülésre a Vigadó kis termében került sor, amelyen nem csak a megyei tanácsosok vettek részt: a terem színültig telt a megyei tanácshoz tartozó intézmények képviselőivel, a kézdivásárhelyi önkormányzati tanácsosokkal. Részt vettek még az Incze László baráti kör képviselői, valamint Szabó Judit tanárnő, Incze László özvegye is.

Bedő Zoltán az Incze László Baráti Kör elnöke, a névadást kezdeményező civil szervezet képviseletében elmondta: több mint 5 000 aláírás gyűlt össze. Tamás Sándor elmondta: „a megyei önkormányzat elejétől fogva felkarolta a kezdeményezést, amelyet egyöntetűen fogadtunk el.” A határozattervezet elfogadását a szokásostól eltérő módon taps követte.

Kovászna megye idei költségvetése több mint 180 millió lej. „Az összköltségvetés nőtt, elsősorban a megnyert Európai Uniós pályázatoknak köszönhetően. Az intézmény fenntartására, működésére fordított összeg csökkent az elmúlt évek során, míg a fejlesztésre fordítható keret jelentősen nőtt. A fejlesztésre szánt összeg 95 százaléka EU-s forrásokból származik, ennek 27,4 százalékát a hulladékgazdálkodásra fordítjuk, 20-20 százalékát pedig a Kézdivásárhely – Kovászna közötti útszakasz felújítására, illetve a szociális hálóra. Fontosnak tartom, kiemelni, hogy több mint 1 200 gyerekről gondoskodnak a tanácshoz tartozó intézmények és több mint 4 100 fogyatékkal élő személyt támogatunk, valamint két idősek otthonát tartunk fenn” – foglalta össze Tamás Sándor a költségvetés lényegesebb tételeit. A tanácselnök hangsúlyozta: Kézdivásárhelyen van igény idősek otthona létesítésére, amelynek létrehozásában a megyei tanács is szerepet vállal.

A költségvetés nagyobb tételei között szerepel a hulladékgazdálkodás is, hiszen évi 153 ezer tonna szemét feldolgozására alkalmas rendszert hoznak létre Lécfalva és Maksa között, 30 millió euró értékben. Májusban készül el a Kézdivásárhelyet Kovásznával összekötő 121-es számú megyei út, 15 millió euró értékben. A dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felszerelésének fejlesztésére 22 millió eurót fordít a megyei önkormányzat. Január utolsó napján elkezdte működését a SMURD összesen 6 járművel, és folyamatban van egy újabb pályázat, több, speciális mentőjármű beszerzésére. Kézdivásárhely, Bodzaforduló, Kovászna és Sepsiszentgyörgy csatornázásra, vízhálózatára több mint 107 millió eurót fordítanak, szintén európai programból. A megyei tanács 500 ezer lejes alapot hozott létre a sportbázisok felújítására, valamint folytatják a Művelődési Ház Felújító Programot, valamint folyamatban van a Székelyruha Program lebonyolítása is. Ambrus József tanácsos a sportpályázatokra szánt összeg növelését kérte, hiszen több mint 100 projektet nyújtottak be különböző szervezetek, így a sportra szánt összegek módosításával minden jelentős eseményre jutna pénz, a végső összeg módosítása nélkül.

A megyei tanácshoz 520 pályázat érkezett, több mint 25 százalékkal több a tavalyi számhoz képest.

Öt település önkormányzata, több gazdaszervezet és a megyei önkormányzat vesz részt az AGROsic fejlesztési egyesület társulásában, a mezőgazdasági szakigazgatóságok támogatásával létrehozott szervezetben: „Elsősorban a kistermelők érdekeit akarjuk szolgálni. 220 000 lejes tagdíjjal indul az egyesület, amely becslésünk szerint két hónapon belül megkezdheti működését” – informálta a megyei közgyűlést Tamás Sándor.

A testület az összes napirendre tűzött tervezetet elfogadta.
 

Hírek