Itt vagy: » Hírek » Indul a legnagyobb iskolai gasztroverseny!

Indul a legnagyobb iskolai gasztroverseny!

2018. november 20., kedd

Második alkalommal rendezi meg a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola a magyarországi Schnitta Sámuel Országos Szakmai verseny regionális elődöntőjét.

Második alkalommal rendezi meg a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola a magyarországi Schnitta Sámuel Országos Szakmai verseny regionális elődöntőjét.

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület V. alkalommal szervezi meg a vendéglátó képzéssel foglalkozó iskolák részére a három alapszakma – azaz pincér, szakács, cukrász – képviselőinek országos versenyét Magyarországon. Ennek előzményeként a Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő Művészeti és Népiskola Felnőttoktatási Központja november 23-24. között, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában bonyolítja le a második székelyföldi szakaszt: a nyertesek az anyaországban képviselhetik majd Romániát Szolnokon, a 2019 márciusában megrendezésre kerülő versenyen.

Székelyföldről összesen hat iskola nevezett be a megmérettetésre: a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola, a sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși Szaklíceum és a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola, valamint a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum küld csapatokat a versenyre.

Gáj Nándor, a népiskola vezetője rámutatott: „Fontos minden oktatási intézmény számára, hogy egy ilyen verseny által felmérje a diákjai tudását, mely nemcsak megmérettetés, hanem jó alkalom a tanulásra is. A két évvel ezelőtti versenyen, bár szokatlan volt a helyzet a résztvevő diákok számára, mégis megelégedéssel nyugtázták a helyezést, több tudással, és ami a legfontosabb, több motivációval tértek haza. Sikernek könyvelhetjük el azt a tényt is, hogy amíg az ezelőtti elődöntőn főként Kovászna megyéből érkeztek csapatok, most Székelyföld majdnem összes városából jelentkeztek résztvevők.

Mayer Gyula, Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakképzésért felelős alelnöke elmondta: „Egy versenyen való megmérettetés mindig egy szakmai tapasztalat, amin a résztvevők akár győztesek, akár nem, minden esetben szakmai tapasztalatokkal gazdagodva térnek vissza. A verseny megbízható mérés, ahol visszacsatolást kapnak a gyerekek az éppen aktuális szakmai színvonalukról, ami meghatározza számukra a követendő szakmai trendeket, ezáltal minőségi javulást eredményez a napi munkában. Székelyföld szempontjából is fontos az esemény, hiszen az egyre jobban növekvő turisztikai kereslet, valamint a helyi fogyasztói igények magas színvonalú kiszolgálását csak úgy lehet biztosítani, hogy a szakmai fejlődést folyamatossá tesszük. Ebben az értelemben a meglévő szakmai tudásbázis fejlesztése elengedhetetlen követelmény, személyes igény kell, hogy legyen, és az sem elhanyagolandó, hogy a szakmai kapcsolatápolás egyik legjobb fóruma egy ilyen verseny.

A szabályzat értelmében a vetélkedőre kereskedelmi szakközépiskolák nevezhetnek be. Egy csapatnak 5 tanulóból kell állnia, szakmánként 2 szakács, 2 pincér, 1 cukrász összetétellel. Minden csapat a szervezők által megadott ételsorból választhat tetszés szerint elkészíthető fogásokat. A pincérek rátermettségét nyilván a konyhán kívül, a tálalás során méri majd fel a szakemberekből álló zsűri. A szabályzat kitér a tálalás hogyanjára is, itt az angol és a svájci felszolgálási módot kell majd a résztvevőknek alkalmazniuk.

Hírek