Itt vagy: » Hírek » IV. Székelyföld Napok: a közös cselekvés ünnepe

IV. Székelyföld Napok: a közös cselekvés ünnepe

2013. május 7., kedd

Több mint kétszáz rendezvény várja az érdeklődőket a IV. Székelyföld Napokon, május 10–17. között. A három megyére kiterjedő eseménysorozatot Hargita és Kovászna megye tanácsa, illetve a két megyei kulturális központ szervezte, Maros megye bevonásával.

Kulturális és sportprogramok várják az érdeklődőket három megye településein

Több mint kétszáz rendezvény várja az érdeklődőket a IV. Székelyföld Napokon, május 10–17. között. A három megyére kiterjedő eseménysorozatot Hargita és Kovászna megye tanácsa, illetve a két megyei kulturális központ szervezte, Maros megye bevonásával.

„Idén is átadjuk a székelyföldi kitüntetést, az Orbán Balázs-díjat, ezúttal, a Kós Károly-emlékév alkalmával, népi építészetben kiemelkedő tevékenységet folytató személyt, illetve egyesületet díjazunk május 15-én 19 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. Egy másik kiemelkedő esemény az I. Székelyföldi Fotóbiennále díjátadója, amely május 10-én, pénteken 18 órakor kezdődik a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban” – mondta Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke május 7-én, a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatón. Részt vett még Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője, Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója, valamint Kovács László, a fotóbiennálét szervező Camera Club Siculorum elnöke.

 

Zonda Erika elmondta, a rendezvénysorozat egyik célja, hogy helyi kulturális szervezetek bemutatkozhassanak, amire megvan a lehetőségük, ugyanis több mint száz helyi önkormányzat, valamint civilszervezet vesz részt a szervezésben. „Újdonság, hogy idén sportprogramok is lesznek a kulturális rendezvényeken kívül. A szűkös megyei költségvetés ellenére tartjuk a tavalyi szintet” – hangsúlyozta a Hargita megyei vezérigazgató. Mint elhangzott, a két megyei tanács részéről több mint 100-100 ezer lejt különítettek el a IV. Székelyföld Napokra, de a teljes programsorozat költségvetése ennél sokkal nagyobb, a sok helyi szervező révén. Az Orbán Balázs-díj kapcsán Zonda Erika elmondta, hogy 2011-ben a máréfalvi Kovács Piroska kapta a kitüntetést a székely kapuk megmentéséért végzett önkéntes munkájáért, 2012-ben Beder Tibor volt főtanfelügyelő, megyei tanácsos a köz érdekében kifejtett kiemelkedő időskori tevékenységéért, idén pedig a népi építészetért folytatott munkát díjazzák.

Kovács László ismertette az I. Székelyföldi Fotóbiennále pályázatát. A felhívásra négy országból – Romániából, Magyarországról, Németországból és Szlovákiából – 85 alkotó nevezett be összesen 881 alkotással, a meghirdetett három kategóriában (A kategória – Székelyföld értékei: 258 alkotás; B kategória – fekete-fehér: 299; C kategória – színes: 324). A 881 pályaműből 5 nem felelt meg a kiírásnak, az A kategóriában. A műveket Ádám Gyula, Balási Csaba, Kovács László Attila, Nagy Lajos és Török Gáspár fotóművészek bírálták el. A zsűri a kiírásnak megfelelően három kategóriában három-három díjat ítélt oda, az eredményt pénteken, a kézdivásárhelyi díjátadáson hozzák nyilvánosságra. Kovács László azt is elmondta, hogy a legtöbb pályázó székelyföldi, ezen belül Hargita megyéből jelentkeztek a legtöbben. „Ez természetes, hiszen míg Maros megyében 1, Háromszéken pedig 2-3 fotóklub van, addig Hargita megyében ezek száma 6 fölött van” – magyarázta a Camera Club Siculorum elnöke.

Imreh Márton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója szerint évről évre sikerül több tartalmat adni a rendezvénysorozatnak. „Fontos, hogy tudjanak egymás rendezvényeiről a székelyföldi településeken élők. Akkor van értelme a Székelyföld Napoknak, ha Gyergyócsomafalva látszik Csernátonból, és Kézdivásárhely Szovátáról. Arra törekedtünk a szervezés során, hogy egyféle kulturális csere jöjjön létre a megyék között” – mondta az igazgató, példaként említve a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház maroshévízi vendégszereplését, ugyanakkor felhívta a figyelmet a számos gyerekprogramra. Imreh Márton István hangsúlyozta, hogy nemcsak hagyományőrző rendezvények, hanem a kortárs művészet is része a programnak, például a Csíki Kamarazenekar és a Georgius Kamarazenekar közös sepsiszentgyörgyi (május 16., 19.00) és csíkszeredai (május 17., 20.00) koncertje.

A sajtótájékoztatón bemutatták a IV. Székelyföld Napok műsorfüzetét, amelyet két nyelven nyomtattak ki, de a benne foglalt információk elérhetők a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon is.

Hírek