Itt vagy: » Hírek » Jelige: gyógyturizmus - Elena Udrea Székelyföldön

Jelige: gyógyturizmus - Elena Udrea Székelyföldön

2009. szeptember 7., hétfő

Szívesen támogatja a Kovászna és Hargita megyei törekvéseket, mondta Elena Udrea a Borszéken és Tusnádfürdőn tartott beszélgetések alkalmával, mivel Hargita megye az egyetlen, amely saját kidolgozott turisztikai fejlesztési stratégiával rendelkezik, és céltudatosan törekszik fejlesztéseket kieszközölni. Mindig vastag, jól elkészített dokumentációkkal jelentkeznek a megye szakemberei Bukarestben – értékelte a tárcavezető. Jelenleg is 17 millió lej összköltségvetésű projektek futnak Hargita megyében, míg a szaktárca Kovászna megyei programjainak összértéke 5 millió lej – tájékoztatott a miniszter.       
 

Borszéken, Tusnádfürdőn és Kovásznán tett látogatása alkalmával méltatta Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa és a székelyföldi önkormányzatok erőfeszítéseit a turizmusfejlesztés terén Elena Udrea turisztikai miniszter, szeptember 5-én. A tárcavezetőt látogatásán elkísérte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
Szívesen támogatja a Hargita megyei törekvéseket, mondta Elena Udrea a Borszéken és Tusnádfürdőn tartott beszélgetések alkalmával, mivel Hargita megye az egyetlen, amely saját kidolgozott turisztikai fejlesztési stratégiával rendelkezik, és céltudatosan törekszik fejlesztéseket kieszközölni. Mindig vastag, jól elkészített dokumentációkkal jelentkeznek a megye szakemberei Bukarestben – értékelte a tárcavezető. Jelenleg is 17 millió lej összköltségvetésű projektek futnak Hargita megyében, míg a szaktárca Kovászna megyei programjainak összértéke 5 millió lej – tájékoztatott a miniszter.       
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a minisztériumban méltatják a megye fejlesztési törekvéseit, majd beszámolt a megyei tanács járulékos, a borszéki és tusnádfürdői törekvéseket kiegészítő projektjeiről és vázolta, hogy mely problémák merültek fel a különböző futó projektek terén.


Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, Vasile Blaga miniszter mellett Elena Udrea az a tárcavezető, aki elkezdte véglegesíteni azokat az ígéreteket, amelyeket tavasszal tett. Sugásfürdő rehabilitálására 4,2 millió lejt utalt a tárca, Kovásznán pedig Turisztikai Információs Központot építenek minisztériumi finanszírozással, ugyanakkor további közös programokat terveznek közösen a szaktárcával. „Többek között Kommandó kerül be a „Ski in Romania” programba, amelynek köszönhetően a sízéshez szükséges infrastruktúra készül el, de a miniszterasszonynak a hajdani fürdők feljavításának ötlete is nagyon tetszett, a Petőfalvi példát mutattuk meg neki, ezek támogatására is ígéretet kaptunk” – számolt be Tamás Sándor.
Elena Udrea elmondta, jövőre a gyógyfürdők rehabilitációja lesz a szakminisztérium kiemelt prioritása, ugyanakkor támogatja, hogy az ásványvíz-források kitermelésének joga átkerüljön állami monopóliumból az önkormányzatokhoz.

 
A DJ 128 út feljavításához a miniszterasszony támogatását is kérte Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, aki ugyanakkor elmondta, hogy Tamás Sándorral együtt szeptember 8-án Bukarestben tárgyalnak Vasile Blaga regionális fejlesztési miniszterrel a Borvizek útja projekt körül kialakult helyzetről. Bár a Hargita és Kovászna Megye Tanácsa kifizette az első részletet, a vállalat nem kezdte még el a munkálatokat. A munkálatok felgyorsítását remélik a megyei tanácsok elnökei, de ezen kívül turisztikai projektek ügyében is egyeztetnek, többek között a két szomszédos megye által felújítandó 113A megyei útról, a turizmus szórakoztató oldaláról, ami felöleli a fesztiválok, népünnepek, hagyományos helyi ételkülönlegességek köré épülő rendezvényeket. Ez utóbbiak összefonása a téli sportok gyakorlásának lehetőségével, lehetővé az egész évet átfogó kínálat-rendszer kialakítása.
Ezen kívül a tanácselnökök egyeztetni fognak a turisztikai egyesületek támogatási rendszeréről, a vadászati turizmus megszervezéséről, a két megye közösségi fejlesztési egyesületének létrehozásáról, a hagyományos termelők támogatásáról stb. 
Borszék – üzérkedő villatulajdonosokat büntetni kell
A látogatás első állomása Borszék volt, ahol Elena Udrea megtekintette azt a területet, amelyen sípályát szándékozik kialakítani a borszéki önkormányzat. A 3,7 millió lej összköltségvetésű projekt szerződését holnap írja alá Borszék polgármestere a kivitelező vállalattal és várhatóan jövő télen már működni fog a 700 méter hosszú, 135 méter szintkülönbségű pálya, amely felvonóval és hóágyúkkal felszerelve fogja kiegészíteni azokat a lehetőségeket, amelyeket a város kínál a gyógyvizes kezelési turizmus mellett. A borszéki polgármesteri hivatalban tartott rövid beszélgetés során Borszék polgármestere Mik József bemutatta egy új gyógykezelő központ építésének projektjét, amely megvalósítása esetén a város ismét felnőhet egykori hírnevéhez és gyöngyszeme lehet a megyének.
Az új kezelőközpont szükségessége kapcsán Elena Udrea a tengerparti helyzettel vont párhuzamot, ahol nagy összegű büntetések kilátásba helyezésével, próbálják rávenni a turisztikai egységek tulajdonosait az ingatlanok felújítására és működtetésére. Valószínű hasonló megszorításokhoz folyamodnak a borszéki üzérkedő szándékú villa- és ingatlantulajdonosok esetében – mondta a miniszter, aki támogatást ígért a kezelőközpont létrehozásában is.
”Jelentős előrelépés történt a biztonságos hegyi turizmus terén, túra útvonalakat javítottunk fel, menedékházak kialakításáért pályáztunk, közelebbről pedig felújítjuk a DJ 128 megyei utat, amely jelentősen közelebb hozza Borszéket a turistákhoz” – mondta Borboly Csaba a borszéki hallgatóságnak.    

 
A továbbiakban Elena Udrea ellátogatott egy a borszéki lakosok által kalákában felújított borvíz-fürdőhöz, majd a tusnádfürdői régi művelődési házból ugyancsak minisztériumi támogatások révén kialakítandó wellness-központ építési munkálatait tekintette meg.
Tusnádfürdőn Borboly Csaba újra átadott Elena Udreának egy tizenöt projektleírást tartalmazó dossziét, majd a miniszterasszony Kovászna megyébe utazott az ottani turisztikai projektek számbavételére.

Kovászna: Turisztikai Információs Központ épül

Kovásznán a városnapok fergetegébe került a miniszterasszony, aki megtekintette a Pokolsárt, majd megkóstolta a 111 méteres rekordfagyit. Ezt követően a polgármesteri hivatalban találkozott a Kovászna megyei elöljárókkal.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, Elena Udrea negyedszer jár Háromszéken miniszteri minőségében, majd megköszönte a tárcavezető támogatását. “Szép vidék Háromszék, de a turizmus csak megfelelő infrastruktúrával tud működni és nekünk gondjaink vannak az infrastruktúrával. Ehhez kérjük az önök segítségét” – fordult a miniszterhez Tamás Sándor tanácselnök, aki beszámolt arról, hogy Kovászna városának legfontosabb útjára utalt ki nemrég 1,5 millió eurós támogatást a kormány. Lőrinc Zsigmond, Kovászna polgármestere ennek kapcsán elmondta, hogy régi álmuk válik valóra azzal, hogy a város Kézdivásárhely felé eső bejárattól a siklóig végre jól járható út lesz.

Elena Udrea miniszter jelenlétében tették le Kovásznán az újonnan épülő Turisztikai Információs Központot, amelyet a szaktárca finanszíroz, erre 7,5 milliárd régi lejt utalt ki a minisztérium. Az országban tíz hasonló létesítmény épül, ebből egyik a szívkórházáról híres háromszéki üdülőtelepen.

A miniszterasszony elfogadta Tamás Sándor meghívását a téli hónapokban lovas szánozással egybekötött látogatásra Kommandón, ahol korszerű, sízésre alkalmas központot alakítana ki a szaktárca, ugyanakkor a keskenytávú vasút rehabilitálásában is ígért segítséget a miniszter. 

Hírek