Itt vagy: » Hírek » Jó ruhában járni, kelni

Jó ruhában járni, kelni

2010. március 30., kedd

Ezzel a címmel nyitották meg a székelyföldi Kézdivásárhely polgári viseletét bemutató kiállítást a magyarországi Veszprém megyében, Várpalotán, a Nagy Gyula Galériában, március 29-én.
 

Ezzel a címmel nyitották meg a székelyföldi Kézdivásárhely polgári viseletét bemutató kiállításta magyarországi Veszprém megyében,  Várpalotán, a Nagy Gyula Galériában, március 29-én. A kiállítást Dimény Attila, a Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum igazgatója mutatta be, majd Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a székely asszonyok ajándékával lepte meg az esemény hölgy tagjait, mindenkinek egy-egy levendulával megtöltött, kézzel készített vászonszívet adott át.

Talabér Márta megnyitójában a kiállítás szellemiségére helyezte a hangsúlyt, mely bemutatta a székely emberek értékrendjét. „Az ember öltözködése ugyanis tökéletesen utal viselője személyiségére” – érvelt a megyei alelnök. Mint mondta a kiállítás jól tükrözi, hogy a székely emberek tisztelték egymást és hagyományaikat, konzervatív, környezetükre figyelő, kemény, határozott emberek voltak. Nem egymás ellen, hanem egymásért, közösségükért, családjukért, utcájukért, városukért éltek. Ezeket a jellemző jegyeket érdemes napjainkban is szem előtt tartani, példaként követni – vélekedett.
 

Hírek