Itt vagy: » Hírek » Jó ütemben halad a Székely Nemzeti Múzeum felújítása

Jó ütemben halad a Székely Nemzeti Múzeum felújítása

2022. október 10., hétfő

Megfelelő ütemben zajlik a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, jelenleg belső munkálatokat végeznek és haladnak a kertrendezéssel is. A tervek szerint a múzeum 2023-ban megnyitja kapuit.

„Szívügyünk a Székely Nemzeti Múzeum. Nemcsak egy épület, nemcsak egy intézmény, hanem a székely nemzet múzeuma. A felújítás során beigazolódott: nemcsak mi érezzük így, hanem az egész szakembercsapat tudása legjavát nyújtotta, mindannyian lelkükön viselik a múzeum megújulását. Elégedettek vagyunk a munkálatok ütemével. Eddig mintegy 90 százalékban kész a korszerűsítés, 2022 karácsonyáig befejeződnek a munkálatok. Minden jel arra mutat, hogy a felújított múzeum 2023-ban megnyitja kapuit” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Jelenleg még dolgoznak a belső tereken, ugyanakkor zajlik a dendrológiai park felújítása, amely Dr. Herczeg Ágnes, táj- és kertépítész tervei alapján történik. A szűk értelemben vett Kós Károly épületegyüttest szervesen egészíti ki az azt körülvevő dendrológiai park, mely Székelyföld jellegzetes fáit mutatja be. A mostani kertrendezés során közel tízezer új növényt ültetnek el: fákat, cserjéket, talajtakaró növényeket, virágokat (évelő, rózsa, gumós), örökzöldeket, erdei gyümölcsöket, fűszernövényeket. A külső munkálatok értéke közel 3 millió lej.

A felújítás végére egy modern múzeumot kapunk, újragondolt, korszerűsített kiállítóterekkel, ugyanakkor megújulnak a restaurátori műhelyek, külön múzeumpedagógiai tereket alakítunk ki annak érdekében, hogy minél több gyerekkel tudjunk foglalkozni. Első körben a főépület földszintjét nyitjuk meg a nagyközönség előtt, majd a következő években fokozatosan újítjuk meg a többi kiállítást. Szeretnénk minden tárlatunkat korszerűsíteni, hiszen fontos, hogy azok vonzóak legyenek a jövő múzeumlátogatói számára is. A nyitást 2023 októberére tervezzük, egy új Gábor Áron-kiállítással készülünk, amire már sikerrel pályáztunk 25 millió forintot a Magyar Genius-program keretében" – mondta el Vargha Mihály, a múzeum igazgatója.

A Székely Nemzeti Múzeum felújítását célzó uniós pályázat finanszírozási szerződését 2017 májusában írták alá, majd hosszas közbeszerzési folyamat után 2021 júniusában elkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

A 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül finanszírozott pályázat összértéke: 21 816 149 lej, amelyből 16 836 854 lejt biztosít az Európai Unió.

Hírek