Itt vagy: » Hírek » Jobb a háromszéki krumpli az importnál

Jobb a háromszéki krumpli az importnál

2009. november 21., szombat

Hazánkban több szakember is állítja, hogy a Kovászna és Hargita megyében termelt krumpli tápértéke felülmúlja az importált termények minőségét, miközben a hazánkban nőtt burgonya jelentősen olcsóbb, mint az, amit az Európai Unió más országaiból importálnak.
 

Hazánkban több szakember is állítja, hogy a Kovászna és Hargita megyében termelt krumpli tápértéke felülmúlja az importált termények minőségét, miközben a hazánkban nőtt burgonya jelentősen olcsóbb, mint az, amit az Európai Unió más országaiból importálnak – közölte Doru Toboltoc, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője az Illyefalván tartott A tudomány és a mindennapok mezőgazdasága konferencián.

 


A november 21-én, szombaton tartott rendezvényen a Romániai Fiatal Gazdák Szövetségének (RFGSZ) felkérésére a helyi termelőkön kívül, előadói minőségben részt vett a vidéki termelésre szakosodott gödöllői Szent István Egyetem néhány tanára is.
„A föld olyan termék, amiből többet nem lehet készíteni” emlékeztetett megnyitó beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az önkormányzati vezető elmondta a háromszéki gazdák helyzetén lehet javítani, ennek érdekében viszont az is fontos, hogy a gazdák önmaguk is próbáljanak szervezett formába lépni. Távlati megoldást a Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, valamint a mórahalmi Mórakert kft-vel együtt kezdeményezett Székelyföldi Agráripari Park létrehozása jelenthet. Ehhez a hosszú távú projekthez jelen pillanatban EU-s pályázati lehetőségeket keresnek.


Egy gazdákat tömörítő szövetség munkája nem képzelhető el anélkül, hogy a tagok ismerjék egymást – summázta Orbán Miklós, az RFGSZ helyi vezetője a konferencia célját. Klárik Attila, az illyefalvi székhelyű LAM alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: az általa vezetett szervezet 17 éve működik, és úgy tűnik, hogy a gazdasági válság nem ártott tevékenységének, hiszen így is 19 millió euró értékben folyósítottak hitelt különböző mezőgazdasági befektetések megvalósításához.
 

Hírek