Itt vagy: » Hírek » Kellő figyelem a turizmusban dolgozóknak

Kellő figyelem a turizmusban dolgozóknak

2020. március 2., hétfő

 

Huszonnégy kategóriában díjazzák a Kovászna megyei idegenforgalmi szereplőket, a Visit Covasna Gála verseny idei kiadásán. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által második alkalommal meghirdetett versenyre március 2-tól lehet jelölni. 

Huszonnégy kategóriában díjazzák a Kovászna megyei idegenforgalmi szereplőket, a Visit Covasna Gála verseny idei kiadásán. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által második alkalommal meghirdetett versenyre március 2-tól lehet jelölni. 

A témában tartott sajtótájékoztatón Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, hogy az elkövetkező évek prioritása megerősíteni a turizmusban tevékenykedő szakembereket, a minőségi turisztikai szolgáltatások promoválása. A gála elsődleges célja, azon túl, hogy elismerésben részesítik a különböző kategóriák győzteseit, reflektorfénybe helyezik azokat, akik a megye turizmusának fejlesztéséért dolgoznak nap mint nap. „Azt szeretnénk, hogy közösséggé formáljuk azokat, akik hozzájárulnak Kovászna megye idegenforgalmának növekedéséhez, a térség népszerűsítéséhez. Az a célunk, hogy aktív, építő jellegű kapcsolat alakuljon ki közöttük. A közös munka, együttműködés révén áttörést tudunk elérni.”

A tavalyi 18 versenykategóriát idén újabb hattal bővítették: innováció a turizmusban, a szakmák terén a cukrász kategóriával, food truck, rendezvények tekintetében: sport, kulturális és gasztroturisztikai rendezvény. Emellett többek között a kúria, panzió vagy hotel tulajdonosok, bárosok, pincérek, idegenvezetők, online turisztikai marketingesek, lovardát vagy éttermet működtetők is elismerésben részesülnek. 

Edler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, kiemelten fontos számukra a Visit Covasna Gála. „Az elmúlt években nagyon sok energiát fektetettünk a megye turizmusának fejlesztésére. Ezt statisztikai adatok is igazolják. A 2018-as adatok szerint a turisztikában tevékenykedő cégek forgalma például 30százalékot nőtt az előző évekhez képest.” Edler szerint a turisztikai gála jó lehetőség arra, hogy motiválják a háromszéki turizmust meghatározó szereplőket. A rendezvény által egy átlátható objektív kritériumrendszer alapján érdemben rangsorolják a benevezett személyeket vagy turisztikai egységeket.

László Endre, a Székelyföldi Turisztaikai Klaszter elnöke, a verseny egyik zsűrije szerint rég dédelgetett álmuk egy olyan rendezvény megszervezése, melyen évről-évre rangsorolják, és díjazzák a turizmusban dolgozókat, ezáltal a minőségibb munkára ösztönözve őket. Mindez természetesen a turizmus kedvezőbb működésére is hatással van. A szakember az országos statisztikai hivatal adatait ismertetve elmondta, a tavaly 15 százalékos növekedést ért el a megye a turistaforgalom terén, de a vendégéjszakák számát tekintve is élen jár Kovászna megye a három székelyföldi megye közül. 

A szakemberek szerint a hamarosan megnyíló reptér az ide szóló city break típusú utazások számának növekedését jelenti, ezek mellett mindenképpen bővíteni és népszerűsíteni kell a megye gyógykezelési lehetőségeit. Minőségi robbanásra van szükség a turisztikai szolgáltatások terén, illetve szorosabbra kell fűzni az együttműködést Brassó és Szeben megyével is. 

A Visit Covasna Gála verseny szervezői arra biztatnak mindenkit, hogy bátran nevezzék be a versenybe kedvenceiket vagy magukat március 2. és 10. között. Ezt követően közönségszavazás és kilenc tagú szakmai zsűri dönti el a nyertest. A szavazás a https://gala.visitcovasna.com/ weboldalon zajlik március 13-20. között. A nyerteseket március 26-án, csütörtökön, a 17 órától kezdődő gálán díjazzák Sepsiszentgyörgyön. 

Hírek