Itt vagy: » Hírek » Kész a hulladék-feldolgozó környezeti hatástanulmánya

Kész a hulladék-feldolgozó környezeti hatástanulmánya

2010. január 22., péntek

Közmeghallgatással ért véget a Kovászna megyei hulladék-feldolgozó környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítése. Január 21-én, csütörtökön mintegy 40 érdeklődő vett részt a Nagyborosnyón tartott beszélgetésen.
 

Közmeghallgatással ért véget a Kovászna megyei hulladék-feldolgozó környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítése. Január 21-én, csütörtökön mintegy 40 érdeklődő vett részt a Nagyborosnyón tartott beszélgetésen.

Mint ismeretes, Kovászna megye volt Románia első olyan megyéje, ahol teljesen bezárták a vidéki hulladéktárolókat, ezek helyét pedig a Lécfalva határába tervezett korszerű létesítmény veszi majd át. A közmeghallgatáson nem csak Kovászna Megye Tanácsának alkalmazottai, hanem a tanulmányt jóváhagyó nagyszebeni székhelyű környezetvédelmi hatóság munkatársai, illetve a terveket készítő cég mérnökei is részt vettek. A tervek részletes ismertetése, illetve a téma megvitatása után, a megyei tanács testületének kell elfogadnia a hulladék-feldolgozó műszaki illetve finanszírozási feltételeit. Ha ez a lépés megtörtént, és teljesült a pályázat leadásának minden feltétele, akkor be lehet nyújtani a Központi Fejlesztési Régióhoz a pályázatot.

 

Klárik László  megyemendzser szerint erre még az év első felében sor kerül. Klárik hangsúlyozta, hogy mindez nem lenne lehetséges a Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület nélkül amelynek, Barót várost leszámítva, a megye összes helyi önkormányzata és a megyei tanács is tagja. A megyemenedzser aggodalmát fejezte ki, hiszen egy olyan 10 000-es település számára, mint Barót a hulladéktároló kialakítása megközelítőleg egy millió euróba kerül, ami lakosonként nagyjából 100 eurós költséget jelent. Klárik László szerint egy baróti három fős család számára túlzott megterhelést jelentene az így felmerülő 300 eurós kiadás. A megye többi települése esetében ezt a költséget uniós, vissza nem térítendő támogatásból oldják meg. A pályázat összértéke 24,5 millió euró, amelyet a Környezetvédelmi Operatív Programból finanszíroznának.
 

Hírek