Itt vagy: » Hírek » Két évtizedes együttműködés a SERA Románia Alapítvánnyal

Két évtizedes együttműködés a SERA Románia Alapítvánnyal

2022. március 23., szerda

Több mint húsz éve indította el partnerségét Kovászna megye és a SERA Románia Alapítvány, az együttműködés eredményeképpen számos szociális projektet bonyolítottak le közösen, a civil szervezet támogatásával kétmillió eurót fektettek be a szociális rendszer fejlesztésébe. A hét elején a SERA Románia küldöttsége, finanszírozóikkal, a franciaországi Care Alapítvánnyal együtt munkalátogatásra érkezett Háromszékre.

Az elmúlt két évtizedben több területen bonyolítottak le pályázatot, a nevelőszülő hálózat támogatásával kezdődött az együttműködés, majd a nemkívánt terhességek visszaszorítását célzó prevenciós programot indították el, ugyanakkor támogatják a rendszerben levő gyerekek családba való visszaintegrálását is. Az utóbbi években a SERA Románia finanszírozásával építettek három lakásotthont és két rehabilitációs központot fogyatékkal élő gyerekek számára.

A munkalátogatás során a bodzafordulói, kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi, közösen épített létesítményeket tekintették meg: lakásotthonokat és fogyatékkal élők foglalkoztató központjait, ugyanakkor Uzonban és Csernátonban a támogatott családokat keresték fel.

Kovászna megyével hosszú távú együttműködésünk van, több mint húsz éve dolgozunk együtt, az utóbbi években pedig kiváló körülményeket biztosít a megyei önkormányzat, több projektünknél nyújtott társfinanszírozást. Mi tulajdonképpen nem teszünk egyebet, mint támogatjuk a megyei önkormányzatot és a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságot, hogy még jobban ellássák törvény adta feladatukat” – hangsúlyozta Bogdan Simion, a SERA Románia Alapítvány ügyvezető igazgatója. Beszélt arról is, hogy eredményes a 2009-ben indított prevenciós programjuk, amely a fiatalkorú anyákra összpontosít és a nemkívánt terhességek megelőzését célozza, hiszen a megyében a gyermekelhagyások száma 50 százalékkal csökkent.

A SERA Románia régi, megbízható partnerünk, sok eredményt értünk el közösen, számos pályázatot vittünk végig együtt, így segítve a megyében élő hátrányos helyzetben élő családokat és a rendszerben levő gyerekeket” – tette hozzá Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója.

Kovászna Megye Tanácsánál prioritás a szociális háló fejlesztése, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a szükség és egyre nagyobb az igény a szociális szolgáltatásokra. A SERA Romániával indított két évtizedes együttműködés eredményeképpen egyrészt modern intézményeket építhettünk, másrészt fontos prevenciós programokat is elindíthattunk” – mondta el az együttműködés kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A SERA Románia Alapítvány az ország valamennyi megyéjében támogatja a szociális rendszer fejlesztését, számos létesítmény építését és programok lebonyolítását finanszírozza. Kovászna megyében a prevenciós és családtámogatási programjuk mellett a Kézdivásárhelyi Borosnyay Kamilla Elhelyezési Központ átszervezését követően újabb három lakásotthon építését fogja finanszírozni, ugyanakkor támogatásukkal Bodzafordulón épülni fog egy újabb rehabilitációs központ fogyatékkal élő gyerekek számára.

Hírek