Itt vagy: » Hírek » Két fürdőt készítenek kalákában

Két fürdőt készítenek kalákában

2012. augusztus 8., szerda

Az Ars Topia Alapítvány hagyományos módszerekkel újít fel, hoz létre fürdőket, kutakat: a cél sokrétű, a természetes borvizek kihasználása, a lakosság figyelmének ráirányítása ezen értékekre, úgy, hogy közben mindenkiben tudatosodjon, hogy közösségként komoly eredményeket tudunk elérni.

Az Ars Topia Alapítvány hagyományos módszerekkel újít fel, hoz létre fürdőket, kutakat: a cél sokrétű, a természetes borvizek kihasználása, a lakosság figyelmének ráirányítása ezen értékekre, úgy, hogy közben mindenkiben tudatosodjon, hogy közösségként komoly eredményeket tudunk elérni.

Az első hasonló jellegű projektre 2011-ben került sor, a Bodok községhez tartozó Sütei Borvíznél. Akkor mindössze tíz nap leforgása alatt a korábban nehezen megközelíthető forrás környéke új formát kapott, az önkéntesek kellemes kempingező helyet, borvizes medencét hoztak létre. Ezen a helyszínen, idén augusztus 8-án, szerdán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Herczeg Ágnes az Ars Topia Alapítvány vezetője, valamint Fodor István és Bölöni Dávid polgármesterek tartottak sajtótájékoztatót.

Fodor István, Bodok község elöljárója a tavaly átadott fürdőt jelentős eredménynek könyveli el: „Felvállaltam, hogy odafigyelek arra, hogy nem lopjanak el innen fát. Ez így is történt, minden úgy van, ahogy egy éve hagytuk. A kirándulók is a szemetesbe dobnak minden szemetet, ami jó érzés. Szombaton megszámoltuk, hogy hányan járnak ki ide: akkor 22 autó állt a környéken, családok jöttek gyerekkel, flekkeneztek, jól érezték magukat.”

Tamás Sándor önkormányzati vezető elmondta: „Tavaly került sor az első fürdőépítésre. Itt akkor még jóformán dzsungel volt és voltak olyanok is, akik az elején nem hitték, hogy valaha eredménye is lesz az egész akciónak. Mondhatnám azt is, hogy ez székely szolidaritáson alapuló megvalósítás. Helyi emberekkel, önkéntesekkel együtt készítettük el mindezt. A visszajelzések motiválóak: az idén Csernáton község mellett készítünk el két fürdőt, de már a jövő évre is megvan a jelentkező. Akárcsak tavaly, a megyei önkormányzat munkatársai, így én is, jövünk és segítünk a munkában.”

„Most, hogy eljöttünk ide a Sütei Borvízhez, látom, hogy ez is hasonló hozamú, mint a mi két forrásunk. Volt egy olyan pillanat, amikor elbizonytalanodtam, de abból, amit itt látok úgy érzem, hogy a kalákázást eredményesen tudjuk befejezni. A lényeg, hogy az emberek tudatába bevigyük a fürdők fontosságát, ami nem lesz nehéz, mert, ha közösen csináljuk, akkor biztos, hogy jobban megbecsülik, mintha készen kapnák” – fogalmazott Bölöni Dávid, Csernáton polgármestere.

A munkálatok 10 napig zajlanak majd Csernáton határában a Malom és a Csókás fürdő elkészítésén. Az előző évhez hasonlóan a terveket, illetve az építkezés összehangolását a magyarországi Ars Topia Alapítvány szakemberei végzik majd, Dr. Herceg Ágnes vezetésével. A sajtótájékoztató keretében Herceg kifejtette: örvend, hogy a helybéliek látogatják, és a magukénak érzik a helyet. Véleménye szerint a kaláka pozitív értelemben vett függőséget okoz, így azok, akik egyszer részt vettek benne, szívesen folytatják a következő évben is.

Hírek