Itt vagy: » Hírek » Kétszer ad, aki gyorsan ad!

Kétszer ad, aki gyorsan ad!

2020. április 14., kedd

Kedden délben osztották szét azokat az életmentő felszereléseket Sepsiszentgyörgyön, amelyet Magyarország Kormánya adományozott az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően azoknak, akik a koronavírus elleni küzdelem élvonalában harcolnak. 

Kedden délben osztották szét azokat az életmentő felszereléseket Sepsiszentgyörgyön, amelyet Magyarország Kormánya adományozott az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően azoknak, akik a koronavírus elleni küzdelem élvonalában harcolnak. 

A hathatós támogatás révén 39.800 db. FFP maszk, 2.200 db. védőruha, 400 db. pleximaszk, 13.000 db. védőkesztyű, 640 db. védősapka, 1.300 cipővédő, 1.850 liter fertőtlenítőszer, 425 db. védőszemüveg érkezett Kovászna megyébe. Az előzetes konzultáció alapján pedig azon intézmények és szervezetek vették át a számukra szükséges eszközöket, amelyekben nap mint nap küzdenek a világjárvány visszaszorítása érdekében. Ilyen a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, a baróti, bodzafordulói, kézdivásárhelyi és kovásznai városi kórházak, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Kovászna Megyei Mentőszolgálat, a Kovászna Megyei Fogorvosi Kamara, a Gyulafehérvári Caritas, a Diakónia Keresztyén Alapítvány, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, és Kovászna Megye Tanácsa.

„Köszönjük a magyar kormánynak, személyesen Szijjártó Péter külügyminiszter úrnak, hogy komolyan gondolják és gyakorlatba is ültették a „minden magyar felelős minden magyarért" elvet. Magyarország Kormánya már számtalan esetben nyújtott segítő kezet a székelyföldi és az egész Kárpát-medencei magyarságnak. Nem elméleti, nemcsak politikai nyilatkozatok szintjén tesz értünk, erdélyi magyarokért, hanem amint a jelenlegi helyzet is mutatja, kézzelfogható, ha kell életmentő segítséget biztosít Budapestről a legtávolabb eső Háromszékre. Bajban ismerszik meg a bajtárs! És mi tudjuk, kire számíthatunk” – emelte ki Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője. 

Hozzátette: „Az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók hetek óta állják a sarat, a kapott adománynak köszönhetően most biztonságosabban végezhetik munkájukat. Romániában a bürokrácia vagy éppen az anyagi fedezet hiánya miatt nehezen szerezhetőek be a szükséges védőfelszerelések, hetekbe telik, amíg megérkeznek, most viszont nincs idő várni, a munka jelenleg a megszokottnál is fokozottabb ütemben zajlik. A megyei önkormányzat támogatásával civil és egyházi szervezetek több mint 1600 idős személyt részesítenek otthoni ellátásban. A szociális igazgatóságunk keretén belül pedig az öreg-, valamint gyerekotthonokban a nevelők és idősgondozók kéthetes váltásban biztosítják az állandó szolgálatot. Nem állhat meg az élet a védőfelszerelés hiánya miatt, viszont sok múlhat azon, ha nincs. Éppen ezért rendkívül fontos a mostani adomány.”

Sepsiszentgyörgyön a kapott eszközöket elsősorban a családorvosoknak, illetve az önkormányzattal együttműködő civil szervezeteknek adják. Antal Árpád, a megyeszékhely polgármestere kiemelte: „Jólesik, hogy Magyarország Kormánya ezekben a nehéz napokban, hetekben is figyel a határon túli magyarokra. Ott is van baj, biztos vagyok benne, hogy ezekre az eszközökre ott is szükség lenne. Jóleső érzés, hogy a bajban is tudnak rajtunk segíteni, amit nagyon köszönünk.” 

Tóth Anna, a Diakónia Keresztyén Alapítvány igazgatója elmondta, ez az adomány nagy segítséget jelent számukra, hiszen a házi-, beteg- és idősgondozó szolgálat révén 34 munkatársuk hatvan vidéki településen és három városban vannak jelen. Ez azt jelenti, hogy az ápolók és az egészségügyi nővérek napirenden használnak maszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt, sajnos az utóbbi időben ezek a termékek eltűntek a romániai piacról és nagyon nagy erőfeszítéseket tettek, hogy ezeket biztosítani tudják. Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas háromszéki vezetője megerősítette, az otthoni beteggondozásban dolgozóik számára nagyon fontosak ezek a védőfelszerelések, hiszen így tudnak biztonságosan tevékenykedni. A két civil szervezet több mint 1500 idős ember otthoni gondozását végzi megyeszerte.

A Baróti Városi Kórházban már a szükségállapot beállta előtt beszerezték a betegek ellátásához szükséges védőeszközöket, azonban fogyó termékekről lévén szó nagy nehézségeket okoz azok pótlása. Dr. Lózsádi Botond, az erdővidéki egészségügyi központ orvos-igazgatója szerint a lehető legnagyobb szükség van erre az adományra. Megelőlegezi és pótolja azt, amit majd be tudnak szerezni, és reméli, helyt tudunk állni. Egyelőre a baróti és a kézdivásárhelyi kórházak „tiszták”, nincs koronavírussal fertőzött beteg, továbbra is csak akkor tudnak biztonságban szolgáltatást nyújtani, ha van megfelelő védőfelszelés. 

A Kovászna Megyei Mentőszolgálat vezetője, Cimpoi Cristian megköszönve a magyarországi segítséget dicséretes és szép gesztusként értékelte azt. Mint elmondta, óriási erőfeszítéseket tesz mindenki a védőfelszerelések és a fertőtlenítőszerek beszerzéséért, úgy ahogy nyugaton és nálunk is észlelhető, hogy jelentős arányban fertőződtek meg az egészségügyi dolgozók, éppen ezért a most kapott felszerelés több mint hasznos. 

A szétosztott eszközöket azonnal igénybe vehetik az illetékes intézmények munkatársai. 

 

Hírek