Itt vagy: » Hírek » Kevesebb pénzből jól gazdálkodni

Kevesebb pénzből jól gazdálkodni

2020. február 19., szerda

Jelentősen kisebb költségvetésből gazdálkodhat idén Kovászna Megye Tanácsa, a megszorítások elsősorban a működési részt érintik, derült ki legutóbbi soros ülésen, amelyen elfogadták a megye 2020-ra szóló büdzséjét.

Jelentősen kisebb költségvetésből gazdálkodhat idén Kovászna Megye Tanácsa, a megszorítások elsősorban a működési részt érintik, derült ki legutóbbi soros ülésen, amelyen elfogadták a megye 2020-ra szóló büdzséjét.

Ebben az évben Kovászna Megye Tanácsa és alárendelt intézményei 313 231 000 lejből, azaz mintegy 65 millió euróból gazdálkodnak. A megyei önkormányzat működési költségének 42,12 százalékát fordítja szociális háló fenntartására. Ennek kapcsán Henning László alelnök elmondta, a gyerekvédelem esetében ebben az évben a kormány ismét visszatért a régi rendszerhez, amely szerint a szociális intézményrendszer fenntartásának 10 százalékát a megyei önkormányzat, 90 százalékát az országos költségvetésből a kormány biztosítsa. „Tavaly úgy állították össze a költségvetést, hogy a megye 100 százalékban finanszírozta a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság működését, nem is volt fennakadás egész évben, de idén Bukarest visszatért a korábbi rendszerhez és máris látszik, hogy csak hét hónapra van fedezet” – hívta fel a figyelmet az alelnök, előrevetítve, hogy a 2018-as patthelyzetek megismétlődhetnek.

A kisebb költségvetés ellenére célkitűzéseinket el kell érni, folytatjuk a Háromszéki Települések Modernizációs Programját. Határozott célunk, hogy a hosszú távra tervezett program segítségével a lakosságot, különösen a fiatalokat a helyben maradásra vagy a hazatelepedésre ösztönözzük” – hangsúlyozta, ismertetve a program négy pillérét és a sarokszámokat: beruházások és fejlesztések, egyházi pályázatok, a helyi életminőséget javító intézkedések, valamint a szociális gondoskodás. Ehhez kötődnek a tanácsülésen módosított, a helyi önkormányzatok számára meghirdetett megyei finanszírozású fejlesztési programok is, amelynek részeként megújulnak vidéken az orvosi rendelők, kultúrotthonok, sportbázisok, játszóterek, könyvtárak. Az önkéntes tűzoltó alakulatok támogatási rendszere módosul, ugyanis a törvénykezés változása miatt akkreditációra van szükségük a működéshez, ebben az évben ennek megszerzését támogatja a megyei önkormányzat.

Hírek