Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Kevesellik a költségvetést

Kevesellik a költségvetést

2010. február 4., csütörtök

A tavalyinál is kevesebb pénzből gazdálkodhat idén a háromszéki települések többsége: a jövedelemadóból és a hozzáadottérték-adóból visszaosztott összegek a legtöbb esetben alacsonyabbak az egy évvel korábbiaknál. Tegnap a megyeháza gyűléstermében Kovászna Megye Tanácsának vezetői ismertették a háromszéki polgármesterekkel az összegek elosztását.
 

A tavalyinál is kevesebb pénzből gazdálkodhat idén a háromszéki települések többsége: a jövedelemadóból és a hozzáadottérték-adóból visszaosztott összegek a legtöbb esetben alacsonyabbak az egy évvel korábbiaknál.


Tegnap a megyeháza gyűléstermében Kovászna Megye Tanácsának vezetői ismertették a háromszéki polgármesterekkel az összegek elosztását.
A városoknak és községeknek a központi költségvetésből visszaosztott pénz nyolcvan százalékát a pénzügyi igazgatóság osztja szét egy algoritmus alapján, figyelembe véve többek között a lakosságszámot, a bel- és kültelkek nagyságát, a helyi adók behajtási arányát. A maradék egyötöd részt a megyei tanács osztja szét a községek között. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta: a kevesebből többet elv mentén próbálták elosztani a pénzt, az önkormányzat által elosztott részből egyetlen község sem kapott kevesebbet, mint tavaly — igaz, többet sem —, és a csökkenés a városok esetében sem számottevő.


Próbálták kiegyensúlyozni a települések költségvetését oly módon, hogy egy minimális összeget mindenik kapjon, és igyekeztek ,,kárpótolni" azokat a községeket, amelyek a pénzügytől kevesebbet kaptak. Ennek ellenére a községgazdák többsége elégedetlennek mutatkozott, kevesellték a nekik jutott összeget. A tanácskozás során felmerült a kis települések kilátástalan helyzete, az útjavításra szánt nevetségesen alacsony összeg — akárcsak tavaly, a megyei önkormányzat ismét 4,5 millió lejt fordíthat a megyei és községi utak karbantartására, hótalanítására, ez körülbelül öt kilométernyi út aszfaltozására elegendő —, a tanügyi intézményeknek szánt pénzek vagy a helyi adók behajtása, de szóba került a roma közösségektől behajtandó bírságok sorsa is. A politikai ellentétek is felszínre kerültek: Nagy István, Barót MPP-s polgármestere szóváltásba keveredett Tamás Sándorral, kifogásolva egyebek mellett, hogy a tanácskozás formális, a költségvetés-tervezetben semmi sem változik.

Farcádi Botond írása I T T olvasható.

Hírek