Itt vagy: » Hírek » Kezdetét vette a 40.000 eurós támogatások versenye a Központi Régióban a StartUp Now program keretében

Kezdetét vette a 40.000 eurós támogatások versenye a Központi Régióban a StartUp Now program keretében

2018. február 13., kedd

A StarUp Now projekt keretében 400 személy vállalkozási készségeit fejlesztik, valamint a legjobb 40 üzleti terv kidolgozója egyenként 40.000 euró támogatásba részesül. A programot lebonyolító Kovászna Megye Tanácsa és a Loop Operations konzultáns cég február 13-án, kedden tartott nyitókonferenciát nagyszámú érdeklődő előtt

A StarUp Now projekt keretében 400 személy vállalkozási készségeit fejlesztik, valamint a legjobb 40 üzleti terv kidolgozója egyenként 40.000 euró támogatásba részesül. A programot lebonyolító Kovászna Megye Tanácsa és a Loop Operations konzultáns cég február 13-án, kedden tartott nyitókonferenciát nagyszámú érdeklődő előtt.

Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt években több európai uniós pályázatot valósított meg, többek között a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, a 121-es megyei út korszerűsítése Kézdivásárhely-Kovászna között, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház modernizálása, a Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer dombság, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelésének terve uniós forrásokból készült el. Az elkövetkezőkben Erdővidék úthálózata újul meg és a Székely Nemzeti Múzeum korszerűsítését kezdi európai uniós támogatással.

Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke szerint a StartUp Now projekt által egy új terület fejlesztésére is lehetőség nyílik, új vállalkozások létrehozására és munkahelyek teremtésére. Kovászna Megye Tanácsa fontosnak tartja, hogy az ilyen projektekben is részt vegyen. Hozzátette: „Háromszék társadalmi-, gazdasági fejlesztése érdekében pályáztuk meg a programot. Örülünk, hogy egyikei lehetünk annak a 16 jelentkezőnek, akik sikeresen pályáztak a  Közép-romániai fejlesztési régióhoz, és ezáltal lehetőséget biztosíthatunk 400 fiatalnak a fejlődésre és tanulásra, a nyertes 40-nek pedig vállalkozás létrehozására. Rendkívül nagy lehetőség a program. 2018 nagyon szerencsés év a fiatal vállalkozók számára, hiszen rengeteg olyan alkalom van, amely az elképzelésüket segíti.” 

Az alelnök rávilágított arra is, hogy a Romániában működő, már meglévő és az új vállalkozók egyaránt sok nehézségbe ütköznek a kiszámíthatatlan jogi háttér, a bürokrácia útvesztői miatt. Ennek kiváló ellenpéldája az észtországi online ügyintézés, ahol interneten keresztül 18 percet vesz igénybe a cégalapítás, de szerződést kötni és adót fizetni is lehet okostelefonról. A vállalkozásokat promováló Enterprise Estonia számításai szerint a digitális aláírásnak köszönhetően az ország minden hónapban az Eiffel-torony magasságának megfelelő mennyiségű papírlapot takarít meg.

A StartUp Now-hoz hasonló projektek partnerei a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége is, melyek együtt dolgozva a megyei önkormányzattal közös felelősségüknek tekintik, hogy minél több ilyen finanszírozás valósuljon meg a térségben.

Edler András-György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte a megyei tanács kezdeményezését, amely a szerepén túlmenően segíti a térség gazdaságának fejlesztését. Elmondta, más régiókban ezt a feladatot a piaci szereplők oldják meg, azonban Kovászna megyében azok túl kicsik az ilyen jellegű megvalósításhoz.

A Központi Régió 16 pályázata soknak minősül, kiváló lehetőség. Céljuk a helyi, megvalósítható vállalkozások segítése. Edler úgy látja, a pályázatok óriási vonzóerőnek minősülnek a fiatalok itthon maradása érdekében. „Az lenne az ideális, hogyha a megye stratégiájával, a Potsa tervvel összhangban kitörési pontként meghatározott iparágakat sikerülne segíteni: IT, turizmus, faipar. A mezőgazdasági termelés nem támogatható, viszont a mezőgazdasági termékek feldolgozása igen, és ilyen szempontból jó lenne, ha a pályázatok között szerepelne a tej, a krumpli, illetve bio-termékkel kapcsolatos ötlet is. Nemcsak a lehívható pénzösszeg a lényeg, hanem a folyamathoz hozzátartozó tanulási lehetőség, hiszen akik pályáznak, ingyenes tanfolyamokon vehetnek részt, illetve mentorok segítik a munkájukat a folyamat során” – fogalmazott.

A projekt egyik nagy előnye, hogy korhatár nélküli, a legfontosabb, hogy a vállalkozás legyen fiatal.  Bagoly Miklós, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének elnöke elmondta, a pályázat lefutási ideje három év, a támogatási összeget jövő év júniusában utalják, „akkorra megérik a gondolat”. Bagoly kiemelte, a kecsegtető 40.000 euró ne legyen elsőrendű szempont a pályázásnál, azok jelentkezzenek, akiknek életképes ötleteik vannak, és azt végig tudják vinni. Teljes komolysággal vegyenek részt, hiszen képzési folyamat indul, majd a pályázóként elkészített üzleti tervet egy szakmai zsűri bírálja el. Tudást szerezve, felelősségteljesen megvalósíthatják a vállalkozásukat, melynek működését 3 éven keresztül ellenőrzik.

Az eseményen részt vett Rácz Attila, a Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyei tagokból álló IT Plus Klaszter alelnöke, aki támogatásáról biztosította a fiatal vállalkozókat. Bárki igénybe veheti a segítségüket az  info@itpluscluster.ro e-mail címen, ahol tanácsokat adnak és elirányítják ahhoz az informatikai vállalkozóhoz, akik segíteni tudnak az adott kérdésben.

Rodica Lupu, Loop Operations ügyvezető igazgatója előadásában a StartUp Now pályázat feltételeit ismertetette. Elmondta, a programba bárki részt vehet, akinek kreatív és innovatív vállalkozási ötlete van, szándékában áll vállalkozást indítani, függetlenül attól, hogy egyetemista, munkanélküli, alkalmazott vagy már vállalkozása van, de nem többségi tulajdonosa az adott cégnek. A vissza nem térítendő támogatásos projektre való jelentkezés és a teljes programon való részvétel ingyenes.

A fiatal vállalkozók az elszámolható költségek széles skálájából választhatnak, és a 40.000 eurós támogatáshoz két részletben jutnak hozzá. A vállalkozás létrehozásakor megkapják a támogatás 75%-át, a második részletben pedig a további 25%-ot.

A program magába foglal egy vállalkozói képzést és mentorálást is a 400 kiválasztott résztvevő számára, amelyre 2018. április-július folyamán kerül sor. A romániai gazdaság intelligens szakosodása érdekében elsősorban a következő ágazatokat szorgalmazzák: turizmus és ökoturizmus, textil- és bőráru, fafeldolgozás és bútorgyártás, kreatív iparágak, autóipar és tartozékai, információs és kommunikációs technológiák, élelmiszer- és italgyártás, egészségi- és gyógytermékek, energia és környezetmenedzsment, biogazdaság, bio-gyógytermékek, biotechnológiák.

A pályázaton résztvevők mindenképp nyertesnek minősülnek, hiszen a 40 sikeres kiválasztott vállalkozó mellett a többi résztvevő is kész üzleti tervvel, a program nyújtotta vállalkozói képzésen kapott ismeretekkel, jövőbeni partnerségek kialakítását elősegítő kapcsolathálóval fog rendelkezni, és az Ingenius Hub-on keresztül tagja lesz egy 1600 vállalkozót tömörítő közösségnek.

Az érdekeltek a következő linken elérhető űrlapon jelentkezhetnek:                                              

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpvnDtmhqvpuWS44_IvkFtIWjU5UBecwzrjUp-HbuAOB4V2g/viewform

A nyitó konferencián sikeres Kovászna megyei StartUp-ként Szakács Enikő, a Transylwanderer vezetője és Ignácz Szabolcs, a DroneMob vezetője bemutatták innovatív vállalkozásukat, motiváló példaként szolgálva a jelenlevőknek.

 

Hírek