Itt vagy: » Hírek » Kézdivásárhely: közel 90 év elteltével visszatért az ágyú

Kézdivásárhely: közel 90 év elteltével visszatért az ágyú

2010. március 15., hétfő

A céhes város főterén Gábor Áron rézágyúját közel kilencezer ember fogadta. A főtéren kiállított műkincset Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Rácz Károly polgármester leplezte le.
 

A céhes város főterén Gábor Áron rézágyúját közel kilencezer ember fogadta. A főtéren kiállított műkincset Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Rácz Károly polgármester leplezte le.

Patadobogástól, 1848-as indulóktól zengett Kézdivásárhely főtere: a felsőháromszéki falvak hagyományőrző felvonulásán a székelyruha, huszárviselet közt érdekes színfoltként még a helyi motorosok is képviseltették magukat, felkoszorúzott, felzászlózott járműveikkel.

„Az ágyú nem hazaérkezett, hanem az ágyút hazahoztuk. A jó és a rossz idő, meg a betegség érkezik, és mi nem tudunk az útjába állni. Az ágyút hoznunk kellett, ez rajtunk múlott.” – emelte ki ünnepi beszédében Kelemen Hunor. „1848 novemberének közepén Székelyföldön már csak Háromszék tartott ki”- emlékeztetett a kulturális miniszter, majd kifejtette, hogy Gábor Áron nem volt kishitű – amit az általa öntött ágyúk bizonyítanak. „Ez az ágyú magán viseli Gábor Áron, Turóczy Mózes és sok névtelen hős keze nyomát. Ez az ágyú magában hordja a hitet, a szabadságharcosok hitét. Ezt az ágyút nézve azt látjuk, amit Gábor Áron látott. Ezt az ágyút érintve azt érezhetjük, amit a székely szabadságharcosok éreztek. Ez az ágyú magában hordozza Gábor Áron üzenetét: győzzük le kishitűségünket, és tegyük a dolgunkat, végezzük a munkánkat. (…) Talán nem szentségtörés ma azt mondani, hogy ennek az ágyúnak lelke van, mert a harangoknak is lelkük van, és Gábor Áron ágyúi székely harangokból készültek.”  

Rácz Károly beszéde után, Tolcsvay László magyarországi előadóművész a Nemzeti dal megzenésített versét adta elő.

„Lészen ágyú, ahogy Gábor Áron mondta egykoron, de lészen autonómia is” – hangsúlyozta beszédében Tőkés László európai parlamenti képviselő. „Eszköz volt az ágyú és eszköz az autonómia is”, mondta el Tőkés, aki ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy Markó Béla RMDSZ szövetségi elnök is a legfontosabb célkitűzésnek tekinti az erdélyi magyarság autonómiáját.

Az 1848-as emlékünnep a magyar, illetve székely himnusz eléneklése után a hagyományőrző csatajelenettel ért véget, amelyben a honvédezred katonái „csaptak össze” az idegen földről érkező  ellenséggel.

Hírek