Itt vagy: » Hírek » Kezdődik a kommandói iskola építése

Kezdődik a kommandói iskola építése

2019. szeptember 14., szombat

Kovászna Megye Tanácsa kibocsájtotta a leégett kommandói Horn Dávid Általános Iskola újjáépítését lehetővé tevő építkezési engedélyt. Az egyszintes, több mint ezer négyzetméteres ingatlan építését szeptember 30-án indítja a kivitelező Baumeister cég.

Kovászna Megye Tanácsa kibocsájtotta a leégett kommandói Horn Dávid Általános Iskola újjáépítését lehetővé tevő építkezési engedélyt. Az egyszintes, több mint ezer négyzetméteres ingatlan építését szeptember 30-án indítja a kivitelező Baumeister cég.

A kommandói iskola 2017. január 9-én égett le, az új oktatási intézményt a helyi önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Programhoz benyújtott (PNDL) pályázatából építi fel. A projekt összértéke 4,2 millió lej, amelynek önrésze 391 ezer lej. A beruházás a teljes kivitelezést jelenti, az építést és a felszerelést egyaránt tartalmazza.

Opra-Béni János, a település alpolgármestere elmondta, sikerült már korábban aláírni a kivitelezési szerződést, azonban a munkálatok megkezdésére a hónap végén kerül sor. Reményeik szerint a finanszírozási szerződésben foglalt négy év helyett két év alatt befejezik az iskola építését és a gyerekek mihamarabb az új osztálytermekben tanulhatnak. Az új létesítményben nyolc tanterem, két, óvodások rendelkezésére álló terem, két tanári szoba, 160 férőhelyes konferenciaterem, könyvtár és mellékhelyiségek lesznek kialakítva.  Két évvel ezelőtt nemcsak az iskolaépület egy része vált a lángok martalékává, hanem leégett a két informatikai laboratórium, a raktár, ahol a sportfelszereléseket tárolták, valamint a kilencezer kötetes könyvtár és az irattár is.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elmondta: „A bajban ismerszik meg az igaz barát! – tartja a mondás. A kommandói iskola esetében igazi közösségi összefogást tapasztaltunk. Vállalkozók, magánszemélyek, egyházak, külhoni testvértelepülések és megyék segítettek a bajbajutott közösségen. Kovászna Megye Tanácsa a községeknek szánt költségvetés elosztásakor szem előtt tartotta a kommandóiak váratlan helyzetét, emellett minden adminisztratív kérdésben szakmai támogatást nyújtottunk, hiszen látjuk, mennyire nehéz ebben az országban egyről a kettőre jutni a bürokrácia útvesztői miatt.”

Jelenleg még mostoha körülmények között tanulnak a kommandói iskola diákjai. Összesen 18 óvodás és 64 I-VIII. osztályos gyerek tanul a régi kommandói oktatási intézmény épületében. „A tűz után kevés az épen maradt, használható terem, ezért az ideiglenesen kialakított osztálytermekben zajlik az tanítás. Már a gyerekek is nagyon várják az új iskolát. Ugyanakkor rengeteg tárgyi adomány is érkezett az iskolának az elmúlt időszakban, amelyet ezúton is szívből köszönünk, akárcsak a pénzügyi támogatásokat” – fogalmazott Opra-Béni Béla, a kommandói Horn Dávid Iskola Általános iskola igazgatója.

 

Hírek