Itt vagy: » Hírek » Kiemelt figyelem a szórványnak

Kiemelt figyelem a szórványnak

2022. február 6., vasárnap

Erős közösségépítő és identitáserősítő jellege van a székely-szórvány együttműködésnek, ugyanakkor az Összetartozunk program keretében idéntől újabb szintet szeretnének lépni: nagyobb hangsúlyt fektetnek a szakmai felkészítőkre, továbbképzésekre. Szombaton ismét személyesen tanácskoztak, egyeztették az ez évi tevékenységeket a Kovászna megyével testvérkapcsolatot ápoló szórványközösségek képviselői és a háromszéki művelődési szakemberek.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt megtorpant a székely-szórvány program, remélhetőleg ebben az évben továbbmélyülhet az együttműködés. A testvérmegyei kapcsolatok sok esetben múlnak a személyes kötelékeken, de Háromszéken intézményeink is kiemelt figyelmet biztosítanak a szórványközösségekkel való együttműködésekre” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki felidézte a 2009-ben indított program kezdeteit. „Háromszéknek fontos ez a közösségépítő program, amelyet Antal Árpád polgármesterrel és Winkler Gyula EP-képviselővel kezdeményeztünk. Az első időszak a kapcsolatfelvételről, ismerkedésről szól, megható élményekben volt része mindnyájunknak. Pár évvel később a magyar rendezvények megerősödtek, majd főleg a magyar napok hatására a szórványban is kiléptek a közterekre. Most azt szeretnénk, hogy új szakasz kezdődjön, az idei évtől olyan programokat indítanánk, amelyek tudásátadásról, képzésekről, közösségi vezetők szakmai felkészítéséről szólnak, az a cél, hogy a helyi erőkkel lehessen szórványban is működtetni a magyar közösségi életet” – fejtette ki a tanácselnök.

A dél-erdélyi szórványnak nagyon fájt, amikor bő 15 évvel ezelőtt kijelentették, hogy már nem léteznek, de az RMDSZ proaktív fellépésével megfordította ezt a törekvést, mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője. „A szórványban nemcsak az elöregedés jelent veszélyt, hanem az erőteljes asszimiláció, az egyre gyakoribb vegyes házasság. Élő, aktív kisközösségeink vannak, amelyek külső segítség nélkül nem tudnak megmaradni magyarként. Ezért fontos a székely-szórvány együttműködés, mert olyan pillanatokat biztosít, amelyek a szórványközösségekben felrázzák azokat a tagokat, akik már sokszor eltemették magukban magyar nemzeti érzéseiket. Ugyanakkor a tudástranszfer lehet kétirányú, hiszen nekünk is van olyan tudásunk, amelyet a tömbben élő magyarság használni tud: megtanultuk, hogyan kell hatékonyan kommunikálni a többséggel” – hívta fel a figyelmet a szórványközösségek parlamenti képviselője, aki fontosnak tartja, hogy az együttműködést gazdasági szinten is kiterjesszék.

Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője azt szorgalmazta, hogy összehangoltan kell a szórványt támogatni, erősíteni, jelenleg sokszor párhuzamosan futnak a különböző programok, holott együttműködésben nagyobb eredményeket lehetne elérni. Javaslatként hangzott el, hogy szervezzék hálózatba a helyi közösségi szervezőket, ugyanakkor a testvérmegyei kapcsolatok mintájára érdemes lenne testvértelepülési együttműködéseket is elindítani Székelyföld és a szórványmegyék között.

Háromszék Hunyad, Fehér, Szeben, Brassó, Beszterce és Máramaros megyével alakított ki együttműködést. A háromszéki művelődésszervezők és a szórványközösségek képviselői szombaton az Árkosi Felnőttképző Központban egyeztették az idei tervezett programokat.

Hírek