Itt vagy: » Hírek » Kiemelt szerep a helyi és megyei beruházásoknak

Kiemelt szerep a helyi és megyei beruházásoknak

2021. március 24., szerda

Tekintettel a fokozódó járványtani helyzetre Kovászna Megye Tanácsa szerdai online ülésének legfontosabb döntései az egészségügyhöz és beruházásokhoz, fejlesztésekhez kapcsolódnak. Ugyanakkor a testület, Romániából elsőként, politikai nyilatkozatot fogadott el a Minority SafePack, európai kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására.

 

Több hónapos előkészítő munkát követően egyre közelebb kerülünk az új tüdőkórház építésének megkezdéséhez, a beruházást az Országos Befektetési Társaság (CNI) végzi. Nem is kell részletezni, hogy a mostani teljesen használhatatlan ingatlanok helyett miért akarunk egy modern tüdőkórházat építeni, ahol korszerű járóbeteg gondozó is működni fog. A beruházás összértéke 28,8 millió lej, azaz több mint 5 millió euró” – számolt be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, arra kérve a testületet, fogadják el a befektetés műszaki-gazdasági mutatók aktualizálását és az általános költségbecslést.

 

Kovászna megye 27 millió 134 ezer lejt kapott a helyi költségvetések kiegyensúlyozására. „Sepsiszentgyörgy 10 millió lejt kap, míg Kézdivásárhelyen 5 millió lejjel járulunk hozza elsősorban kórházi orvosi eszközök vásárlásához. Barótnak egymillió lejt irányoztunk elő, az összeget a helyi kórház egészségügyi akkreditációjára fordítják. Kovásznán szintén egymillió lejjel járulunk hozza a helyi költségvetéshez. Bodzafordulón a javasolt 730 ezer lejből a régóta húzódó víz- és csatornarendszer kivitelezését visszük közelebb a végéhez” – ismertette az elnök, kiemelve, hogy az öt város mellett nagy hangsúlyt fektetnek a vidéki települések megsegítésére. „Elsősorban azokat támogatjuk, ahol van helyi, konkrét fejlesztési elképzelés, van akarat és önerő. Egyészt senkit nem hagyunk pénz nélkül, ezért van szolidaritási alap, másrészt viszont kiemelten segítjük a helyi fejlesztési elképzeléseket. Többek között Uzon községet, amelynek 39 nyertes pályázata van, ezek közül is a legfontosabb projekt a földgázhálózat kiépítéséhez kapcsolódik. Éppen ezért Uzonnak egymillió lejt irányoztunk elő. Nagyobb összeget kap még Lemhény, amely aszfaltozási munkálatokat végez, Előpatakon pedig a víz bevezetését támogatjuk” – sorolta a tanácselnök.

 

A szerdai megyei tanácsülésen a megyei úthálózat korszerűsítésére vonatkozó határozatokat is elfogadtak. Európai uniós pénzből terelőút építését tervezik, Sepsiszentgyörgytől Illyefalva irányába olyan útszakaszt kiépítve, amely a község kikerülésével átvezeti a teherforgalmat a város körgyűrűjére. Két elképzelés is létezik, a tervezés elindítását hagyták jóvá most a tanácsülésen. Elfogadták három megyei út korszerűsítését elindító technikai-gazdasági mutatókat is, többek között Sepsikőröspatak központjától a Vadas irányába haladó 2,1 km megyei útról van szó, amelynek modernizálása összesen 7,6 millió lejbe kerül. Az Angyalos és az angyalosi vasúti átjáró közötti 810 méteres útszakaszt teljes újraépítik, a munkálat eléri a 2,8 millió lejt.  Elkészült a terve a Sepsibükszád központja és a vasútállomás között 1,65 km hosszú útszakasz felújításának is, a munkálat várható értéke 9,2 millió lej.

Hírek