Itt vagy: » Hírek » Kiemelten támogatja az egyházakat a megyei önkormányzat

Kiemelten támogatja az egyházakat a megyei önkormányzat

2017. június 19., hétfő

A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református lelkészi hivatalban írták alá a 14 legnagyobb értékű pályázat finanszírozási szerződését az egyházak képviselői és Tamás Sándor megyei tanácselnök

A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református lelkészi hivatalban írták alá a 14 legnagyobb értékű pályázat finanszírozási szerződését az egyházak képviselői és Tamás Sándor megyei tanácselnök.  

Kovászna Megye Tanácsa idén a háromszorosára, azaz 1,5 millió lejre emelte a történelmi egyházak által megpályázható keretet. Az egyházak két kategóriában: a plébániák, lelkészi hivatalok működési költségeire, valamint az egyházi épített örökségekre vonatkozó nagyobb értékű beruházásokra igényelhettek támogatást, mely utóbbi magába foglalja a műemléktemplomok felújítását, templomok, imaházak építését, kápolnák renoválását, haranglábak megerősítését, de a toronyórák működésbe hozása is ide tartozik.

A benyújtott 177 pályázatból 145 projekt kapott támogatottságot. Ide tartozik az a 14 parókia pályázata, amelyek 30 ezer lej feletti összegből eszközölhetnek beruházásokat. A legnagyobb egyházi beruházás a megyében a Gyöngyvirág utcai református templom építése, amelyhez a megyei tanács 200 ezer lejjel járult hozza. Az összegből a kültéri területrendezést, külső világítást és villanyhálózat kiépítését valósítják meg.

„A megyei önkormányzat célja, hogy Székelyföld és ezen belül Háromszék közösségeit megerősítse. Ebben a munkában kiemelten támaszkodunk a legnagyobb és legerősebb érdekközösség alkotóira, az egyházakra. Éppen ezért az idén megháromszoroztuk az egyházi támogatások összegét. Az egyházi támogatások célja olyan nagymúltú egyházi intézmények, akár kis templomok vagy sokszáz éves műemlékek felújítása, amelyek jelépei egy-egy településnek, a megyének. Másrést pedig az a célja, hogy az egyházi közösségek kulturális, oktatási, közösségépítő és közösség felzárkóztatást segítő tevékenységeit segítsük” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette, „kísérleti év” az idei, abban az esetben, ha rendben mennek a munkálatok és elszámolások, akkor a jövőben is folytatják a nagyobb ívű támogatási rendszert.

Az elnök azzal a kéréssel fordult a jelenlevő egyházi képviselőkhöz, hogy körültekintően és szakszerűen járjanak el, főként a műemléktemplomok esetében, hiszen már jelezte a megyei műemlékvédelmi hivatal, hogy figyelik azokat a beavatkozási munkálatokat, amelyeket a műemléképületeken végeznek. A pályázatok finanszírozása a korábbi évekhez hasonlóan utólagos, a kifizetés a teljes és szakszerű elszámolást követően 2-3 héten belül megtörténik.

A 11 éve működő, 1800 lelket számláló Gyöngyvirág utcai református egyházközség lelkésze, Bancea Gábor szerint, amikor pénzt fektetünk valamibe nemcsupán a ma élő közösségnek, hanem a gyermekeinknek, unokáinknak, a jövőnek építünk. Sokat beszélünk az emberi erőforrásról. Azzal, hogy a templomok megépülnek segítünk a közösségünkön, hogy az emberek lelkülete egészséges legyen. A lelkipásztor reményei szerint rövid időn belül befejezik a templom építését és augusztusban felszentelik.

 

Hírek