Itt vagy: » Hírek » Kiemelten támogatják a sportot Háromszéken

Kiemelten támogatják a sportot Háromszéken

2015. február 23., hétfő

Kovászna Megye Tanácsa idei költségvetésében több mint 1, 2 millió lejt különített el sporttal kapcsolatos tevékenységre: 600. 000 lejt a megye sportegyesületeinek programjaira, 100. 000 lejt vidéki sportlétesítmények felújítására, építésére és 539. 000 lejt a Sepsi-Sic Sportklub támogatására.

 

 

Kovászna Megye Tanácsa idei költségvetésében több mint 1,2 millió lejt különített el sporttal kapcsolatos tevékenységre: 600. 000 lejt a megye sportegyesületeinek programjaira, 100. 000 lejt vidéki sportlétesítmények felújítására, építésére és 539. 000 lejt a Sepsi-Sic Sportklub támogatására.

Február 16-án, hétfőn tartott sajtótájékoztató keretében az érintett sportágak képviselői is részt vettek. A Sepsi-Sic és a kézdivásárhelyi kosárlabda csapatok, a hoki csapatok, a céhes város és a megyeszékhely asztalitenisz csapata, a zágoni futballcsapat mellett kiemelt támogatásban részesülnek főként azok a sportágak, amelyek elsősorban a tömegsporthoz kapcsolódnak, és ugyanakkor jó eredményt érnek el - fogalmazott Tamás Sándor, megyei tanácselnök. Elmondta, több kisebb pályázatot is felkarolnak ezer lej vagy annál több értékben. Szintén kiemelten támogatják a Ciprian úszóklubot (10. 000 lej), és a minden évben támogatott Székelyföldi Bicikli körversenyt (20.000 lej). 2005-től folyamatosan nőtt a leadott pályázatok száma, és az igényelt összegek egyaránt.

Az idén a sportra elkülönített összeg részét képezi többek között:
- az A osztályos teremfoci csapatok támogatása (KSE futsal 95 ezer, és Sepsi Futsal 80 ezer lej),
- 100.000 lej, ami a vidéki sportlétesítmények felújítását célozza,
- 539.000 lej, amit a Sepsi-Sic tudhat magáénak, amelynek két szakosztálya indul az idén: a kosár- és a kézilabda szakosztályok. Ezért a Sepsi-Sic költségvetését a megyei tanács jövő tanácsülésen további 150 ezer lejjel emeli meg.
- kézdivásárhelyi női utánpótlás kosárcsapat 15. 000 lej
- hoki utánpótlás 18. 000 lej
- 17 vidéki futball csapat 2-2 ezer lejes támogatása
- motocros 12. 000 lej
- sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi asztaltenisz 10-10. 000 lej

Ambrus József, sportért felelős megyei tanácsos felszólalásában Kovászna megye több mint egy évtizedes sportéletét vázolta fel. Hozzátette: nemcsak az összeget emelték 2008-tól, hanem a sporthoz fűződő mentalitást is megváltoztatták. Ennek a szemléletváltozásnak az eredménye, hogy a megye csapatai mára már az országos élvonalban vannak.

Oláh József, a Kovászna Megye Labdarúgó Szövetség vezetője a fiatal utánpótlás elindításáról és annak nehézségeiről számolt be. A megyei tanáccsal együtt a tavaly elkezdtek egy folyamatot, amely azt célozza, hogy a gyerekeket is bevonják a futball világába. Már sikerült hét kategóriába bajnokságot szervezni, a jövőben a mérkőzések során elszenvedett balesetekre biztosítást akarnak kötni.

Rusz István, a Sepsi-Sic menedzsere elmondta: „a Sepsi Sic az évek során bebizonyította, hogy felnőtt a top csapatok közé. Női kosárlabdában letettük a névjegyünket az asztalra. Több baby kosárlabda csapattal, veretlen I Ligás csapattal, valamint az első helyen álló felnőtt csapattal minden alkalommal több, mint ezer néző előtt játszanak csapataink. Ezek szurkolói igazán megérdemlik azt, amit az idén sikerült elérnünk, hogy itthon rendezhetjük a Román Kupa Négyes döntőjét, valamint az All Star Gálát.”

Farkas Attila, a Sepsi futsal nevében a sajtótájékoztatón elmondta, csapatuk jelenleg az 5. helyen van a bajnokságban. Még van öt forduló. Céljuk, hogy a rájátszásban minél jobb eredményt érjenek el, hogy tovább jussanak a negyedik fordulóba. Emellett büszkék a 3 korosztályban játszó gyerekcsapataikra.

Dobozi Levente, KSE Futsal vezetője kiemelte, az itteni fiatalokkal akarnak érvényesülni, de ugyanakkor nehezen tudnak sport szerető fiatalokat nevelni.

Lénárt Adolf, a kézdivásárhelyi kosárlabda-szakosztály edzője a céhes városban hét éve működő kosárlabda szakosztály újraalakulásáról beszélt. Céljuk, lehetőséget teremteni egy olyan klubban, ahol az utánpótlás boldogulni tud. Lénárt úgy látja értelmét a munkájuknak, ha itthon tudják tartani a fiatal tehetségeket. Tavaly elindítottak egy székelyföldi bajnokságot, amelyre az idén 56 csapat nevezett be különböző színekben.

 

Hírek