Itt vagy: » Hírek » Kinyitották Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

Kinyitották Orbaiszék népművészeti kincsesládáját

2019. augusztus 6., kedd

Családias, meghitt nyári rendezvény volt a vasárnapi Orbaiszéki Forgács Fesztivál, amely számba veszi a kistérség gazdag népi hagyományait, találkozásra ad lehetőséget az ott élőknek, identitáserősítő, közösségépítő a helyiek számára, de megismerteti a fürdővárosba látogató turistákkal a környék gazdag népművészeti kincsesládáját. Az idén második alkalommal megszervezett fesztivál nyitómomentumát a IX. Háromszéki Huszártoborzó adta, amely a legbékésebb toborzási formát, a verbunkos toborzást mutatta be vasárnap a szép számban összegyűlt közönségnek. A nap folyamán több mint ötezer látogató vett részt a fesztiválon.

Családias, meghitt nyári rendezvény volt a vasárnapi Orbaiszéki Forgács Fesztivál, amely számba veszi a kistérség gazdag népi hagyományait, találkozásra ad lehetőséget az ott élőknek, identitáserősítő, közösségépítő a helyiek számára, de megismerteti a fürdővárosba látogató turistákkal a környék gazdag népművészeti kincsesládáját. Az idén második alkalommal megszervezett fesztivál nyitómomentumát a IX. Háromszéki Huszártoborzó adta, amely a legbékésebb toborzási formát, a verbunkos toborzást mutatta be vasárnap a szép számban összegyűlt közönségnek. A nap folyamán több mint ötezer látogató vett részt a fesztiválon.

Szeretettel faragott székely kapu

A Forgács fesztivál megnyitója előtt avatták fel a Dózsa György parkban felállított székely kaput, amely a „székely népi iparművészet e helyet vigyázó remekműve”, ahogyan Gyerő József polgármester méltatása rámutatott.  A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban található 1761-ben ismeretlen mester által faragott pávai kapu ihlette, mondta el Bodor János kovásznai fafaragó mester, megköszönve az adományozóknak a lehetőséget. A tölgyfából készült székely kaput a helybéli Moldovai házaspár adományozta a városnak, az önkormányzat állíttatta fel. A kis ünnepség végén a sétatéren felállított kaput Balogh Zoltán kézdi-orbai református esperes áldotta meg.  

Értéket teremteni

A fesztivál megnyitóján az egybegyűlteket az orbaiszéki polgármesterek társaságában köszöntötte Gyerő József kovásznai polgármester az ezer borvízforrás városában.

"Orbaiszék Háromszéknek az a része, ahol az emberek életében a hegyek, az erdők mindig meghatározó szerepet játszottak. (...) A fadöntés és kitermelés, a gallyazás, kéreghántás, osztályozás, tűzifa készítés, a tájolás munkafázisai, a felhasználás, megmunkálás, értékesítés az orbaiszéki székely népi kultúra szerves részét képezte. Még gyerekcipőben járunk, de bízunk benne, hogy szép jövője lesz ennek a fesztiválnak.  Rendezvényünk neve nem éppen a faanyag legjavaként emlegetett, de a verejtékes munkával szépet teremtő, mégis egyszerűségre, szerénységre utaló forgácsot idézi, úgy vélem, hitelesen beszél a szervezők által kitűzött célokról. Felmutatni a népi mesterségek értékeit, népviseletünket, népszokásainkat, néptáncainkat, de a székely konyha ízvilágát is" – fogalmazott a fürdőváros vezetője.  

Megmutatni, mit jelent székelynek lenni

"Ünnepelni jöttünk a népművészetet, a fa feldolgozásának megannyi formáját, ünnepelni a találkozás, a közösségi lét örömét" – hangsúlyozta a megnyitón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki a katonai hagyományőrzőkkel együtt, lóháton érkezett a rendezvényre. Utalva a Dózsa György parkban korábban felavatott székely kapura, kiemelte: "ma egy olyan székely kaput avattunk, amely nem egy családot, hanem egy közösséget véd, hogy megmutassa értékeit, szellemi kincseit, hagyományait, hogy megmutassa, mit jelent székelynek lenni. Ehhez nem elég a büszkeség, nem elég a betűvetés tudománya, ehhez szakmai tudás is kell. Azt is tudjuk, hogy nekünk, magyaroknak mindig többet kell tanulnunk, mindig jobbnak kell lennünk, mint más népek fiainak. Ez időnként nem esik jól, de hosszú távon bizonyosan jót tesz. Mert mi hosszú távon gondolkodunk. 1000 éve Erdélyben, 100 éve Romániában".   

Lesz jövője a népi mesterségeknek

A fesztiválra Kovásznáról, Zaboláról, Páváról, Barátosról, Gelencéről, Haralyból, Csomakőrösről, Kommandóról érkezett 15 népi mester, bemutatva termékeiket, de a mesterséget magát is. Voltak fafaragók, kovács, zsindelykészítő, bútorfestő, szövőnő, kádár, kerekes és természetesen forgácsfonó is. A fesztivál nevét a Csomakőrösön nagy hagyománnyal rendelkező forgácsfonásról kapta, a mesterségek sátrában a Gocz házaspár termékeit lehetett megtekinteni, de a nyersanyagból akár ki is lehetett próbálni a jellegzetes fonást. Volt olyan külföldről hazatérő asszony, aki elmesélte, hogy gyerekkorukban sokat fontak, ma is tudja, hogy kell, ezt bizonyítandó, rögtön két féle fonást is megmutatott. Gocz Edit arról mesélt, hogy ma már egyre kevesebben vannak, akik művelik ezt a mesterséget, de reméli, két leányunokája kedvet kap hozzá. A bemutatók során több mester mellett is lehetett látni a fiatal nemzedéket, ami jövőbemutató jelzés, hogy Orbaiszéken van esély a sok helyen kihalófélben levő népi mesterségek fennmaradására.

Orbaiszéken toborozták a huszárokat

A IX. Háromszéki Huszártoborzó szombaton reggel Rétyről indult útjára, a két nap alatt hét településen mintegy 5000-en nézték végig, hogyan zajlott egykor a huszárok toborzása. A katonai hagyományőrzők a legbékésebb toborzási formát, a verbunkos toborzás menetét idézték fel, Sala Zsolt hagyományőrző honvéd hadnagy, ceremóniamester vezetésével – mondta el dr. Kádár László hagyományőrző huszáralezredes. Ebben az évben Rétyen, Bitán, Nagyborosnyón, Cófalván, Barátoson, Pákén, Kovásznán vonultak végig a huszárok, szombat este a csomakőrösi kultúrotthonban huszárbállal zárták a napot, ahol huszárrá avatták a regrutákat.

Idén a Székely Virtus huszárai mellett székelyudvarhelyi huszárok is részt vettek a toborzón, valamint a málnásfürdői honvédzászlóalj és a zalai honvéd gyalogság képviselője kísérte a lovashuszárokat.  A verbunkos toborzás hangulatát a mikóújfalusi fuvószenekar és a kézdiszentkereszti táncegyüttes biztosította. 

A nap folyamán a mesterségbemutatók mellett gyermekfoglalkozások, termékvásár várta az érdeklődőket, helyi, környékbeli és testvértelepülési tánccsoportok mutatták be tudásukat, este István Ildikó és barátai, valamint a 100 Folk Celsius együttes csalogatta a színpad elé a nagyérdeműt.

A Háromszéki Huszártoborzót és az Orbaiszéki Forgács Fesztivált Kovászna Megye Tanácsa közösen szervezte a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel, Kovászna városával és az orbaiszéki helyi önkormányzatokkal, a kovásznai Városi Művelődési Házzal és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesülettel. A fesztivál társszervezői: az RMDSZ Nőszervezete, a Fiatalok Kovásznáért Szervezet, valamint a 109-es Havadtőy Sándor Cserkészcsapat.

Hírek