Itt vagy: » Hírek » Kiváló minőségű pálinkák versenye. Díjazták a legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat

Kiváló minőségű pálinkák versenye. Díjazták a legjobb erdélyi pálinkákat és párlatokat

2023. november 22., szerda

Minőségi ugrás tapasztalható az erdélyi pálinkafőzés terén, ezt bizonyítják a II. Transylvanian Spirit - Erdélyi pálinka- és párlatversenyre benevezett minták – értékelte egyöntetűen a verseny szakmai zsűrije. A megmérettetés résztvevőit rendhagyó módon, online gála keretében díjazták november 19-én.

Változatos és nemzetközi szinten is helytálló kínálatot sorakoztattak fel az erdélyi magán- és kereskedelmi pálinkafőzők az idei versenyen. A pálinka és természet összhangja jegyében megszervezett versenyen kiválóan illeszkedtek a hagyományos ízvilágú párlatok és pálinkák, de a tematika egységéhez társultak a különböző zöldségekből, valamint egzotikus gyümölcsökből készült minták is.

Bár a körülmények átírták a díjátadó kimenetelét, ez nem csorbította a verseny színvonalát. Az esemény fővédnöke Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte: „A bukaresti kormány megszorításai miatt az önkormányzatok egyre inkább gúzsba kötve dolgoznak. A közberuházások mellett fontos rendezvényeink is veszélybe kerültek. A pálinkagála egy ilyen rendezvény. Ezért ebben az évben csak online térben találkozhatunk, de ez az idei versenyre beérkezett minták kiértékelését, a pálinkák minőségét nem befolyásolta. A Transylvanian Spirit zsűrijével összefogva az a célunk, hogy az erdélyi, székelyföldi pálinkakultúrát erősítsük. A jelenlegi megszorítások ellenére nem torpantunk meg, folytatjuk a munkát. Reményeink szerint jövőre is várjuk a pálinkákat, és lesz Erdélyi pálinka- és párlatverseny.”

Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója, a Transylvanian Spirit zsűrijének elnöke szerint: „Ez egy minőségi verseny, már a tavalyi is az volt, amely azzal a céllal került meghirdetésre, hogy az erdélyi pálinka és párlatok sokasága egy magasabb szintre jusson. Kifejezetten nagy eredménynek gondolom, hogy 515 terméket bírálhattunk el, ennek 28 százaléka a csúcs zsűrihez került. Abszolút a legrangosabb versenyek közé sorolható, ezt jelzi a benevezett minták 14 százalékának arany minősítése, valamint az ennél kevesebb bronz, ezüst, illetve a hibás tételek aránya.”

János András Előd, a II. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatverseny igazgatója kiértékelőjében elmondta, Erdélyben három nagyobb pálinkaverseny van, így régiónként megoszlik a nevezők száma. Viszont a tételek mennyiségénél jóval fontosabb azok minősége. „Az idén már kevesebb hibás tétellel találkoztunk, jobban felkészültek a pálinkakészítők. Igaz, hogy mindig vannak hiányosságok, de pont ez a verseny célja, hogy ezeken javítsunk. A gyümölcs az minden évben változik, ezért is ilyen szép a pálinka világa, hiszen mindig más a gyümölcs, más az éghajlat. Azt kívánom, hogy még több, még szebb pálinkákat készítsenek jövőre és mérettessék meg akkor is.”

A verseny szervezői idén külön kiemelték és díjazták az Erdélyben komoly múlttal, hagyományokkal rendelkező gyümölcspálinkákat. Az alma, szilva és erdei vagy vadon termők kategóriákban champion díjas termékek külön elismerésben részesültek. Kiemelt nagydíjat kapott Vass Csongor Batul alma pálinkája, a Potio Nobilis-Sanct Georgius Vadmálna, valamint Besztercei szilva pálinkája. Az egyedi pálinkáért járó különdíjat Barabás Attila mákos meggypálinkája kapta.

2023-ban a Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatverseny legjobb erdélyi pálinka címét Részegh András Részegh János Besztercei szilvapálinkája nyerte el. A legeredményesebb magánfőző Vass Csongor, csíkdelnei pálinkafőző lett, a legeredményesebb kereskedelmi főzde pedig a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis.

A 515 minta Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Hargita, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár és Temes megyéből érkezett. A versenyre 4 kereskedelmi főzde jelentkezett 40 tétellel, 65 nevező magánfőző volt 475 tétellel.

Az II. Transylvanian Spirit Erdélyi pálinka- és párlatversenyt Kovászna Megye Tanácsa és az AgroSic Közösségek Közti Társulás szervezte.

Hírek