Itt vagy: » Hírek » Kolozsváron is bemutatkozott az EMŰK

Kolozsváron is bemutatkozott az EMŰK

2013. február 22., péntek

z Erdélyi Művészeti Központ a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület kiállítótermében nyitotta meg pénteken második gyűjteményes kiállítását.
 

Az Erdélyi Művészeti Központ a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület kiállítótermében nyitotta meg pénteken második gyűjteményes kiállítását. A megnyitón Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta: "A 2012. november végi sepsiszentgyörgyi bemutatkozó kiállítás óta több értékes műalkotással gazdagodott a központ gyűjteménye. Jelentős erdélyi művészek hagyatékából adományoztak munkákat a művészeti központnak. 2013-ban Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Bukarestben szeretnénk bemutatni a gyűjteményt, 2014-re pedig budapesti kiállítást tervezünk."

Az Erdélyi Művészeti Központ létrehozásáról 2012. október 25-én határozott Kovászna megye önkormányzata. A Központ a Székely Nemzeti Múzeum fiókintézményeként kezdte el működését azzal a céllal, hogy összegyűjtse, megőrizze és bemutassa az 1945 utáni erdélyi modern, valamint kortárs képzőművészeti alkotásokat.
„Kell egy olyan erdélyi közgyűjtemény, amelyben nem szakad meg a történelem Barabás Miklósnál és Gyárfás Jenőnél” - érvelt a tavaly létrehozott művészeti központ szükségessége mellett Vargha Mihály. Az EMŰK jelenlegi állománya a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő-képtár gyűjteményéből, valamint a számára felajánlott művekből tevődik össze.
A mostani kolozsvári kiállításon olyan fontos erdélyi alkotók munkáit mutatták be mint: Baász Imre, Bocz Borbála, Gazdáné Olosz Ella, Gergely István, Jakobovits Miklós, Jecza Péter, Kós András, Mattis-Teutsch János, Miklóssy Gábor, Mohi Sándor, Nagy Imre, Plugor Sándor, Szolnay Sándor és Ziffer Sándor.
 

Hírek