Itt vagy: » Hírek » Költségvetés kiegészítés kell a kétnyelvűséghez

Költségvetés kiegészítés kell a kétnyelvűséghez

2015. április 10., péntek

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke írásos kéréssel fordult Victor Ponta miniszterelnökhöz: az önkormányzati vezető új állásokat, valamint további anyagi támogatást kér azért, hogy az intézmény zökkenőmentesen alkalmazhassa az anyanyelvi jogokat.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke írásos kéréssel fordult Victor Ponta miniszterelnökhöz: az önkormányzati vezető új állásokat, valamint további anyagi támogatást kér azért, hogy az intézmény zökkenőmentesen alkalmazhassa az anyanyelvi jogokat.

„Az elmúlt években, ha sokszor nem is, de több alkalommal volt példa arra, hogy valamelyik határozattervezet magyar fordítása nem készült el a tanácsülésre. A törvény szerint azon megyék tanácsai, amelyek esetében a magyar lakosság számaránya eléri a 20%-ot, kötelező az anyagokat két nyelven, azaz románul és esetünkben magyarul elérhetővé tenni. Kovászna megye lakosságának a legutolsó népszámlálási adatok szerint 73 százaléka magyar, tehát a jogszabály itt is érvényes. Mindezek ellenére, éppen az álláskeret megkötései miatt, az önkormányzat nem alkalmazhat teljes munkaidős fordítót vagy fordítókat: mivel alkotmányos jogról van szó, a miniszterelnök segítségét kértük ez ügyben” – fogalmazott Tamás Sándor.

Legutóbb a márciusi soros ülés keretében merült fel a nyelvi jogok használatának kérdése, amikor az egyik tanácsos jelezte, hogy a határozattervezetek egyike nem érhető el magyar nyelven. A fordítás nem csupán idő, hanem humán erőforrás kérdése is – állapították meg az ülésen. A megyei önkormányzat idén tervezi egy szinkrontolmácsolás lehetőségét megteremtő felszerelés vásárlását is.

„Dél-Tirol igen jó példája annak, hogy mit jelent a kétnyelvűség: többletköltséget, hiszen a nyomtatott anyagok ára szinte duplája az egynyelvűekének. A nyelvhasználati kérdések teljes körű lefedésének érdekében, a kormánytól 5 állás létrehozását kérjük, ugyanakkor további 4 millió lej költségvetés kiegészítést is, amely a megyében elhelyezendő többnyelvű táblákat, illetve a tanácsülések alkalmakor is használt fordító berendezés költségeit kell lefedje. Kíváncsi vagyok, hogy miként reagál majd a miniszterelnök a megkeresésünkre: elbújik valamilyen kifogás mögé, vagy igazi európai polgárként segít a Romániában érvényes törvényeket betartani. Személy szerint az utóbbit részesíteném előnyben, de az idő majd eldönti, hogy melyik változat következik be” – közölte a Victor Pontahoz intézett levél kapcsán Tamás Sándor.

 

Hírek