Itt vagy: » Hírek » Könyv az Erdélyi Kárpát-Egyesület Háromszéki Osztályának történetéről

Könyv az Erdélyi Kárpát-Egyesület Háromszéki Osztályának történetéről

2017. augusztus 2., szerda

125 éve, 1892. április 3-án került sor Potsa József, Háromszék vármegye főispánjának kezdeményezésére az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei osztályának létrehozására. Erre a jubileumi eseményre emlékezve jelentette meg Kovászna Megye Tanácsa a Bethlen Gábor Alap támogatásával az Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Háromszéki Osztályának története 1892-1945 között című kiadványt

125 éve, 1892. április 3-án került sor Potsa József, Háromszék vármegye főispánjának kezdeményezésére az Erdélyrészi Kárpát-Egyesület Háromszékmegyei osztályának létrehozására. Erre a jubileumi eseményre emlékezve jelentette meg Kovászna Megye Tanácsa a Bethlen Gábor Alap támogatásával az Az Erdélyi Kárpát-Egyesület Háromszéki Osztályának története 1892-1945 között című kiadványt.

A könyv bemutatóját a Rétyi tó partján, a 26. EKE Vándortáborban tartották. A kiadvány szerzője, Tóth Szabolcs Barnabás helytörténész tartalmas előadásában beszélt a Háromszéki EKE kezdeteiről, céljairól, tevékenységeiről, meghatározó személyiségeiről. A helyi szervezet akkor megfogalmazott célja többnyire azonos volt a központi EKE céljával: „Magyarország erdélyi részének turistai kiművelése, ez országrész természeti szépségeinek ismertetése s honismertető adatainak terjesztése és különösen fürdőinek érdekében a hazai és külföldi személyforgalom emelése.”

A háromszéki EKE első kirándulása Kovásznára volt, a Székely Nemzet korabeli napilap, részletesen beszámolt róla. Ezt a kirándulást továbbiak követték Kézdivásárhelyre, Bereckbe, Ojtozba, Előpatakra és Rozsnyóra. Karizmatikus vezetőinek és a megye társadalmi életében fontos szerepet betöltő tagjainak is köszönhetően a háromszéki EKE nagy mértékben hozzájárult a környék fürdő telepeinek fellendüléséhez – ismertette a kötet szerzője. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület azon kevés szervezetek közé tartozott, amelyek a két világháború között újjáalakultak és a második világháború alatt is aktívan vettek részt térségünk idegenforgalmának szervezésében.

A könyv részletesen leírja és korabeli fotókkal illusztrálja a lelkesedéssel szervezett és zajlott kirándulásokat, gyűléseket, a gazdaságfejlesztési kezdeményezéseket, majd a két világháború és a köztük lévő időszakban tapasztalt nehézségeket.

Szeretettel ajánljuk a Háromszék Vármegye Kiadó legújabb kötetét minden EKE tagnak, túrázást vagy történelmet kedvelő olvasónak, beszerezhető a megyei önkormányzat civil szervezetekért felelős irodájában.

 

 

Hírek