Itt vagy: » Hírek » Korán kezdik a kátyúzást

Korán kezdik a kátyúzást

2014. március 3., hétfő

A tavasz első jeleire kezdődhet a megyei utak karbantartása: Kovászna Megye Tanácsa több éves szerződést kötött az önkormányzathoz tartozó aszfalt javítására.

A tavasz első jeleire kezdődhet a megyei utak karbantartása: Kovászna Megye Tanácsa több éves szerződést kötött az önkormányzathoz tartozó aszfalt javítására.

Kovács Ödön megyemenedzser elmondta: „A megyei utakat három részre osztottuk fel: Sepsiszentgyörgy és környéke, ahová a Kovászna és Bodzaforduló környéki néhány kilométer aszfalttal burkolt útszakasz is tartozik, a második Kézdivásárhely és környéke, a harmadik pedig Barót és környéke. Mindhárom zónára lezártuk a múlt évben a közbeszerzési eljárást: az elektronikus liciten meghirdetett két munkálatot egy zernyesti, a harmadikat pedig egy brassói cég nyerte meg. Jelen pillanatban még nem tudjuk, hogy konkrétan mekkora összeget jelentenek ezek a munkálatok, hiszen többéves keretszerződést kötöttünk, amely minden zónában egy minimális és egy maximális határérték közé szorítja a kiadásokat. A javítások négyzetméterenkénti ára 34 és 39 lej között mozog, zónánként a három évre minimum 20-22 ezer négyzetméterrel kell számolnunk, a maximális értéket pedig 60 ezer négyzetméterben határoztuk meg. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy ebbe a keretbe bőven bele kell férnünk. A licitet azért ütemeztük az elmúlt évre, hogy, ahogy az idő engedi, adhassuk ki a munkakezdési parancsot. Még egy dolog, ami újdonság, hogy a liciten résztvevő összes céggel kötöttünk keretszerződést: az egyes munkákra mindig a nyertes céggel kötjük meg a szerződést. Ez azért van így, mert három év hosszú idő, előfordulhat, hogy a nyertes cég valamiért nem tudja elvégezni a munkálatot, akkor jön a következő legolcsóbb, és a közbeszerzési eljárást nem kell elölről kezdeni. Ez az intézkedés fontos: hiszen minden esetben lesz, aki elvégezze a sürgős munkálatokat. Ami a költségeket érinti: a liciten résztvevő cégek közt nem volt jelentős az árkülönbség.”

Az országban, így Kovászna megyében is jellegzetesen három típusú út található: helyi, amelynek karbantartásáról egy adott település önkormányzata kell gondoskodjon, megyei és országos adminisztrálású utak. A megyei utakkal kapcsolatban Kovács Ödön kifejtette: kisebb-nagyobb karbantartási munkálatot a 121-es megyei utat leszámítva a legtöbb szakaszon kell végezni. A megyemenedzser azt is leszögezte: az aszfaltozatlan megyei utak karbantartására külön összeget irányzott elő a tancs.

 

Hírek